De Wereld van Hero Babyvoeding
Kinderopvang

Eerste Hulp Bij Kinderopvang: zo kies je de juiste

Ohjee, de tijd van doordeweekse middagdutjes met je baby is bijna voorbij: binnenkort gaat je lawaaimaker voor het eerst naar de opvang. Hoe kies je een kinderdagverblijf voor je kleine kruiper? Van ons voor jou: Eerste Hulp Bij Kinderopvang.

Het is nogal wat. Heb je maandenlang doorgebracht met je baby niet verder dan een paar meter van je vandaan, moet je ‘m nu opeens een hele dag achterlaten op onbekend terrein. De ene moeder gruwelt ervan, de andere is wel toe aan wat tijd voor zichzelf of de focus even op iets anders leggen dan voeding, poepluiers en slaapjes.
Voor elke moeder geldt: hoe beter je je voelt over de keuze van het kinderdagverblijf, hoe geruster je straks op je werk zit. Maar hoe kies je er een? Waar moet je op letten en hoe overleven jij en je baby de eerste dag?

Maak een selectie

Allereerst: kies een stuk of drie kinderdagverblijven waar je zou willen kijken. Vraag eens aan vrienden in de buurt of ze er een kunnen aanraden. En bedenk hoe belangrijk de locatie voor jou is: moet de opvang zich op weg naar je werk bevinden of op loopafstand van huis? Hou er rekening mee dat je met een kleine baby nog niet kunt fietsen en met het OV of de auto tijdens de spits best wat tijd kwijt kunt zijn.

Vraag een rondleiding aan

Heb je een selectie gemaakt, dan kun je rondleidingen gaan aanvragen. Ga met z’n tweeën, jij en je partner moeten allebei een goed gevoel hebben bij de opvang. Neem ook je baby mee, altijd goed om te zien hoe ze daar reageren op je kleine.

Met de volgende checklist kom je goed beslagen ten ijs.

Checklist

1. Past het? 
Kinderdagverblijven werken vaak met een filosofie of pedagogisch beleid. Vraag daar naar: het zegt veel over hoe ze met je kind omgaan. Check ook wat er wordt gegeten/gesnoept en of je baby zijn eigen dagritme (slaapjes/hapjes) kan aanhouden of dat hij mee gaat in de groep. Op welke tijden word je geacht je kind te brengen en te halen en mag je kind komen als hij ziek is? Kortom: past deze kinderopvang bij jouw gezin?

2. Groepen
Een kinderdagverblijf is meestal ingedeeld in verschillende baby- en peutergroepen. Het is belangrijk om te weten hoeveel kinderen er op een groep zitten en hoeveel leidsters daarbij horen. Ook wil je weten hoe de groepen zijn ingedeeld. In een horizontale groep hebben alle kinderen dezelfde leeftijd. In een verticale groep zitten kinderen van verschillende leeftijden (0-4).

3. Spelen / leren
Wat doen de kinderen de hele dag? Worden er activiteiten georganiseerd? Wat voor speelgoed is er aanwezig en hoe wordt daarmee omgegaan? Is er een buitenspeelplaats?

4. Mensen
Heel belangrijk: wie passen er straks een of meerdere dagen per week op je kind? Zijn de leidsters goed opgeleid, zijn het vaste of tijdelijke medewerkers?

5. Contact
Het ene kinderdagverblijf stuurt ouders gedurende de dag foto’s van hun kind via Whatsapp, de andere heeft hier een speciaal ouderportaal voor, en weer andere organisaties zetten de boel op Facebook. Maar ze zullen je ook informeren over de ontwikkeling van je kind. Sommige plekken bieden cursussen aan voor ouders, zoals het zindelijk maken van je kind of hoe je het beste met kinderen van een bepaalde leeftijd kunt communiceren. Is er een oudercommissie? Wat doen die? Bedenk goed wat je wel en niet prettig vindt.

6. Kwaliteit
De gemeente is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de kinderdagverblijven in jouw woonplaats. De GGD voert geregeld inspecties uit en let daarbij op hygiëne, veiligheid, voldoende binnen- en buitenruimte, inrichting, aantal kinderen per leidster, groepsgrootte en informatie ouders. Kinderdagverblijven die aan alle eisen voldoen komen in een register bij de gemeente, deze is vaak in te zien op de site van de GGD van jouw regio. Kan geen kwaad die even te bestuderen.

“Jij weet echt het best welk kinderdagverblijf er bij je kind en bij jullie als gezin past.”

7. Gevoel
Dit punt is misschien wel het allerbelangrijkst. Wat is je gevoel als je rondloopt? Hoe reageren de leidsters op jou en je baby? Wat voor sfeer hangt er?
Vertrouw op je intuïtie. Jij weet echt het best welk kinderdagverblijf er bij je kind en bij jullie als gezin past. En ben je uiteindelijk niet blij met je keuze? Dan kun je altijd nog wisselen.