De Wereld van Hero Babyvoeding
12 dingen waar zwangeren onzeker over zijn

12 dingen waar zwangeren onzeker over zijn

Het is volstrekt normaal dat je onzeker bent tijdens je zwangerschap. Dat komt door de toename van de hormonen, vooral in het eerste trimester. Vaak houdt die onzekerheid aan. Je lichaam verandert, misschien heb je last van acne of opgezwollen voeten (of en, en) of doemen uit het niets allerlei oerangsten op.

De veranderingen die je ondergaat horen in de meeste gevallen gewoon bij de zwangerschap. Denk de volgende keer dus niet dat het aan jou ligt, want elke zwangere herkent ze. Je bent dus nooit alleen in je onzekerheden. Daarom: 12 herkenbare gevoelens die we allemaal kennen.

1. Hoeveel kom ik nog aan!
Je komt aan als je zwanger bent, daar kun je niet omheen. Natuurlijk is het niet raar om te balen van je bollere wangen, maar duik bij een groepsfoto niet gelijk achter de rest. Je bent zwanger, dus je straalt, al zie je dat zelf misschien niet. En staar je niet blind op de lichaamsdelen die voorheen slank waren. Je hebt nu ook andere nieuwe ronde vormen, daar mag je best mee pronken.

2. Jeugdpuistjes
Het Clearasil-tijdperk ligt natuurlijk heel ver achter je, maar nu je rug onder de pukkels zit moet je ineens weer denken aan de brugklas, grote rugtassen en je beugel. Waarom moet je dit nu weer overkomen? Ineens ben je onzeker en wil je misschien zelfs niet in bikini, mocht je in de zomer zwanger zijn. Het beste remedie: afblijven. Dan worden ze niet rood, en zijn ze echt veel minder goed zichtbaar dan ze aanvoelen. En dan nog; het is tijdelijk.

3. Je buik
De een heeft een punt, bij de ander hangt-ie laag; elke buik is anders en daarom maak jij je juist druk of er niks mis is met die van jou. En heb je die zorgen uit je hoofd gezet, dan kun je je in je derde trimester onzeker voelen omdat je buik zo groot is dat je waggelend door het leven gaat. Al denk je dat de hele wereld giechelt om jouw loopje, dat is echt niet zo. De meeste voorbijgangers vinden zo’n dikke buik juist het mooiste ever. Buik vooruit, lippen getuit dus.

4. Stretchmarks
Je tijgerstrepen horen bij je, en aangezien ze niet te voorkomen zijn kun je ze maar beter zo snel mogelijk omarmen. Scheelt een hoop stress. Ze vervagen trouwens met de tijd, dus schrik niet als ze in het begin roodpaars kleuren.

5. Zwangerschapsmasker
Huidverkleuringen kunnen, in tegenstelling tot pigmentvlekjes, blijvend zijn. Iets minder dan de helft van de zwangeren krijgt ze. De vlekjes zijn in het gezicht vaak het meest aanwezig, maar dat hoeft geen ramp te zijn. Bij veel vrouwen lijken ze soms zelfs op sproetjes. Wees wel voorzichtig in de zon om erger te voorkomen. Smeer je goed in, en een zonnehoed dragen kan ook geen kwaad.

6. Opgezwollen enkels
Het is normaal dat je enkels opzwellen als je in verwachting bent. Je houdt extra veel vocht vast, en dat vocht wordt niet altijd allemaal opgenomen in je bloedcirculatie. Het helpt om je benen in intervallen omhoog te leggen, en ook kan regelmatige lichaamsbeweging en water drinken (klinkt gek he) een hoop schelen.

7. Buiten de boot vallen
Als je niet bij team nesteldrang hoort kan het zijn dat je baalt van alle feestjes, festivals en activiteiten die zonder jou gewoon doorgaan. Ook kun je je soms alleen voelen als zwangere, als je niet veel mede-zwangeren in je omgeving hebt. Dat kan ervoor zorgen dat je geneigd bent je terug te trekken, maar dat versterkt je gevoel alleen maar. Nodig vrienden bij je thuis uit, hou een spellenavond of vraag iedereen wat eten mee te nemen en je voelt je echt wel beter de volgende dag.

8. Presteren op werk
Zit er niet over in dat je nu geen tweehonderd procent kunt geven. Niemand die je dat kwalijk neemt, of die iets anders van je hoort te verwachten dan dat je gezondheid op nummer één staat.

9. Geen puf voor schoonheid (wel voor schoonheidsslaapjes trouwens)
Hey, het is oké om de hele dag in de joggingbroek van je vent rond te banjeren. Ook als dat inmiddels zijn klusbroek is, en onder de verfspatten en vlekken zit. En je doet niemand kwaad met een onopgemaakt gezicht. Je bent waarschijnlijk ook de enige die het verschil ziet nu je geen puf meer hebt om mascara op te doen.

Hey, het is oké om de hele dag in de joggingbroek van je vent rond te banjeren.

10. Tijdschriften
Sla een willekeurig modetijdschrift open en de strakke buiken en onmogelijke lijstjes vliegen je om de oren. Hoe je na de zwangerschap in één week weer strak bent? Heus niet. Laat die bladen lekker voor wat ze zijn en waggel door naar de afdeling waar je wel echt blij van wordt.

11. Doemscenario’s
Het was je eerder nooit opgevallen, maar die zoldertrap is wel heel erg steil. Voorlopig hang je de was maar in je slaapkamer, want het zal je maar gebeuren dat je uitglijdt..
Dat zijn je oerangsten en die ontwikkel je zodat je zometeen je baby kunt beschermen. Als je eenmaal moeder bent durf je misschien nog maar veertig te rijden binnen de bebouwde kom, maar langzaamaan groeit je zelfvertrouwen. Want let maar eens op wat je allemaal kunt.

12. De niet-zwangere jou
Zodra mensen weten dat je een baby verwacht, ben je zwanger. Punt. Het lijkt soms wel alsof elk gesprek alleen maar gaat over hoe ver je bent, wat je krijgt, of de babykamer al af is en ga zo maar door. Maar ondertussen ben je ook gewoon nog jezelf, met al je dromen en je hobby’s en je niet-baby-leven. Af en toe mag je dat best hardop zeggen hoor.