De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby kwaaltjes tijdens zwangerschap

Negen kwaaltjes die je net voor de finish krijgt (als je pech hebt)

Denk je dat je alles gehad hebt... Met een beetje pech krijg je net voor de eindstreep nog even flink de wind van voren. En wel in de vorm van een arsenaal aan kwaaltjes waar je niet op zit te wachten. Heb jij ze ook?

1. Spataderen
Van die uitpuilende aderen op je onderlichaam. Je krijgt ze door al het extra bloed dat door je lijf pompt. Wist je trouwens dat aambeien ook een gevalletje spataderen zijn? En nu het goede nieuws: als je ze eerst niet had, ben je ze na de geboorte vaak weer gauw kwijt.

2. De gekste dromen
In het eerste trimester kun je ze al hebben, en net als veel andere kwaaltjes komt ook deze vaak terug aan het einde van de sprint. Waar je levendige dromen vandaan komen is niet duidelijk - het kan met je hormonen te maken hebben. Het is niet zo dat je ineens de toekomst kunt voorspellen; hyperrealistische dromen zijn heel normaal in deze fase.

3. Klunzige acties
Je waggelt tegenwoordig door het leven, en dat toch al niet al te charmante loopje (in jouw hoofd dan) gaat nog eens gepaard met de nodige inspanning (bekken kantelen!) om niet bij het minste of geringste naar voren te kukelen. Op je voorhoofd staat ook nog eens in koeienletters warhoofd geschreven dus, nou ja, je snapt het. Zelfspot en blijven lachen is het beste remedie bij klunzigheid.

4. Klaar ermee
Een beetje klaar zijn met zwangeren is heel normaal in het derde trimester. Al helemaal als je een zware zwangerschap had. Het beste wat je kunt doen is jezelf bezighouden met leuke dingen doen. Voor je ‘t weet is het zover en dan heb je echt even heel weinig tijd voor jezelf, dus neem het er nu van.

5. Je niest = je piest
Je hebt nauwelijks meer controle over je blaas. Om de haverklap ga je naar de plee, en als je net zit moet je weer. Nog even, je bent er echt bijna.

6. Baard in de keel
Maar niet echt hoor. Door de verhoogde hoeveelheid vloeistoffen en een lichte zwelling van de stemplooien verandert de toonhoogte van je stem. Sommige vrouwen krijgen daardoor een ietsiepietsie lagere stem. Bij de bevalling kun je alsnog gewoon gillen als een keukenmeid hoor.

7. Je borsten blijven maar groeien
Yup. Net wanneer je dacht dat je echt geen maatje hoger meer kon, groeien die joekels nog een beetje.

8. Kuitkrampen
Die kunnen flink naar voelen, vooral ‘s nachts. De oorzaak van dit kwaaltje is niet geheel duidelijk, maar je kan er ook niet heel veel tegen doen. Een massage van je lief kan de pijn wel verzachten, net als een warm bad en rekoefeningen.

9.  Slapende handen of tintelende vingers
Omdat je extra vocht vasthoudt, kan een vochtophoping in een tunneltje in je onderarm een zenuw beknellen, en daar komen die slapende of tintelende handen vandaan. Na de zwangerschap verdwijnen die klachten vanzelf, al kan het soms wel even duren.