De Wereld van Hero Babyvoeding
Header Zwanger

9 weken zwanger

Lengte baby: 20 mm Gewicht baby: 2 gr

Jouw baby
Op dit moment is het hoofdje van je baby in verhouding nog steeds groter dan de rest van het lijfje. De oogleden, oren en neus worden gevormd. Je kunt nu ook polsen en ellebogen onderscheiden (die zelfs gebogen kunnen worden). In deze periode is de hartslag van je kindje rond de 120 tot 160 slagen per minuut en zijn lever functioneert al. 
De placenta heeft veel belangrijke taken:

  • Het voeden van je kindje tijdens de zwangerschap via de navelstreng die verbonden is met de baarmoeder. 
  • Het verwijderen van de afvalstoffen van de baby. 
  • Het beschermen tegen stoffen, parasieten en bacteriën die de baby kunnen schaden en tegen omstandigheden die problemen kunnen veroorzaken (grote temperatuurschommelingen bijvoorbeeld). 
  • Het aanmaken van hormonen die zorgen dat de zwangerschap voortduurt en dat jouw lichaam zich perfect aanpast aan de zwangerschap, zodat je kindje zich verder kan ontwikkelen.

Jouw lichaam bij 9 weken zwangerschap
Wanneer je 9 weken zwanger bent, is je baarmoeder bijna zo groot als een grapefruit. Het is normaal als je buikpijn hebt of menstruatie-achtige pijn. Vraag je arts om advies als je bloedverlies hebt. Ook wanneer je je zorgen maakt, kun je altijd bellen met je verloskundige.

week 9

Gezondheidsadvies
De veranderingen in je lichaam en emoties zijn groot tijdens de zwangerschap. Nu je 9 weken zwanger bent, kan het fijn zijn om te praten over je zwangerschap met andere vrouwen die zwanger zijn of het net zijn geweest. Ken je niemand die zwanger is of dit net is geweest? Kijk dan alvast naar een zwangerschapscursus waar je binnenkort terecht zou kunnen. Maar ook op forums op internet zijn groepen te vinden waarin je met andere zwangere vrouwen je ervaringen kunt delen of je vragen kunt bespreken.

Ben je benieuwd hoe jouw kindje zich gedurende jouw zwangerschap ontwikkelt? Lees snel meer over de 10e week van je zwangerschap.

 

Header Zwanger

10 weken zwanger

Lees snel meer over wat je volgende week kunt verwachten!

Lees meer