De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby eten voor twee tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, mag je voor twee eten, toch?

Was je in het begin totaal niet hongerig, besluiteloos of misselijk, nu heb je trek voor tien. En waarom zou je je inhouden, je baby geeft overduidelijk aan dat al dat bunkeren noodzaak is. Toch? Helaas, te veel eten is zowel voor jou als je baby’s gezondheid niet goed.

Te weinig is ook niet goed

Dat geldt ook voor te weinig eten trouwens. Veel vrouwen vallen in het eerste trimester af, omdat je maag gevoelig kan zijn of misschien moet je zelf vaker overgeven. Als je slechts milde klachten hebt hoef je je niet druk te maken. Trek wel op tijd aan de bel als je echt niks binnen houdt, om uitdroging te voorkomen.

Cadeautje van de natuur

Als je zwanger bent, neemt je lichaam sommige voedingsstoffen beter op dan normaal, en gaat daar ook slimmer mee om. Een cadeautje van de natuur, mooi he! Je verbruikt weliswaar meer energie, omdat er een baby in je groeit, maar in het derde trimester beweeg je minder en hoef je dus ook niet drie extra borden op te scheppen.

Overeten kan ervoor zorgen dat je na de bevalling moeilijk weer op je oude gewicht komt, en bovendien kun je een zware baby krijgen, die op zijn beurt later ook weer gevoelig kan zijn voor overgewicht. Moet je dan überhaupt wel meer gaan eten als je in verwachting bent?

Meer of minder is niet nodig

Het komt er eigenlijk op neer dat je ongeveer hetzelfde kunt blijven eten. Naarmate je verder in je zwangerschap zit kun je meer eten, maar omdat je dan ook minder beweegt kom je toch zo’n beetje op je normale behoefte uit.

Focus op voedingsstoffen, niet op calorieën

Hoewel het belangrijk is om niet te weinig of te veel te eten, is het nog veel belangrijker dat je genoeg van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Tel dus liever vitamientjes dan calorieën.

Eiwitten
Aangeraden wordt om elke dag voldoende eiwitten te eten tijdens je zwangerschap. Die haal je uit vooral uit noten, eieren, magere vleessoorten, vis, brood, bonen en ga zo maar door. Deze extra eiwitten zijn belangrijk voor de aanmaak van nieuwe cellen van je foetus te stimuleren.

Calcium
Verder is het belangrijk dat je voldoende calcium binnenkrijgt, voor een gezonde opbouw van je baby’s botten. Calcium zit in onder meer in zuivelproducten als melk en kaas, bonen, noten, peulvruchten, vis zoals zalm, havermout, broccoli, groene bladgroenten.

IJzer
Sommige vrouwen krijgen aan het einde van hun zwangerschap last van bloedarmoede, door een gebrek aan ijzer. Dit kun je voorkomen door ijzerrijk te eten. Denk aan volkorenbrood, donkergroene groenten als spinazie, peulvruchten, rood vlees, vis, kalkoen en tempeh. Ijzer wordt beter in je lijf opgenomen in combi met vitamine c, dus een glas verse jus of een stuk fruit bij je ontbijt of lunch is een slim trucje.

Vitamine D
Je hebt nu je zwanger bent meer vitamine D nodig dan je daarvoor nodig had. Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag 10 microgram van deze vitamine te slikken. Deze kun je bij de drogist halen.

Vis
De vetzuren in vis spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van je baby’s hersenen en zicht. Twee keer per week een visje op tafel - waarvan 1x vette vis zoals zalm, makreel, haring, paling, heilbot, bokking, sardines of forel- is ideaal. Duik je weg bij de gedachte aan vis alleen al? Visolie supplementen zijn dan een alternatief.

Wat is een normaal gewicht?

Ga dan ook nooit lijnen in deze negen kwetsbare maanden. Hoeveel je aan mag komen, hangt af van jouw BMI en je gewicht voor de zwangerschap. Kom je in totaal tussen de 11,5 en 16 kilo aan (bij een eenling), dan zit je meestal goed. Je baby weegt uiteindelijk zo’n 3,5 kilo, de rest van het gewicht zit ‘m in de placenta, baarmoeder, het vruchtwater, extra weefsels en bloed. Wil je specifiek weten hoeveel gewichtstoename gezond is in jouw geval, raadpleeg dan een voedingsdeskundige.