De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby | Flesvoeding | Flesje

Borstvoeding afbouwen na 6 maanden: Hoe je je baby kan laten wennen aan de fles

Eerlijk is eerlijk: moedermelk is de beste voeding voor baby’s. Het bevat alle voedingsstoffen die je uk nodig heeft. Bovendien verandert je melk na verloop van tijd van samenstelling, zodat jouw kleine melkmonster altijd precies krijgt wat-ie nodig heeft om optimaal te kunnen ontwikkelen. Maar soms loopt het anders dan gedacht, of wil je het geven van borstvoeding na een tijdje gaan combineren met flesvoeding. Het kan ook zijn dat je helemaal wilt overstappen naar flesvoeding.

Overstappen van borstvoeding naar de fles

Het is belangrijk dat je het aantal borstvoedingen op één dag beetje bij beetje afbouwt. Zo kan je baby wennen aan de nieuwe voeding en voorkom jij allerlei nare kwaaltjes. Als je te snel afbouwt, kun je namelijk last krijgen van stuwing of zelfs een borstontsteking. En geloof ons, dat is niet fijn!

Last van stuwing tijdens het afbouwen van borstvoeding?

Heb je veel last van stuwing, kolf de eerste dagen dan wat melk af. Zo haal je de ergste spanning van je borsten. Ook kunnen koude kompressen helpen. Heb je geen stuwing meer en wil je verder afbouwen? Dan kun je de volgende borstvoeding achterwege laten. Het beste kun je trouwens de ochtendvoeding als laatste afbouwen. Je maakt namelijk vooral ‘s nachts veel melk aan.

Borstvoeding afbouwen met een schema, hoe pak je dat aan?

Het helpt om een afbouwschema aan te houden als je na 6 maanden wilt afbouwen met borstvoeding, hieronder kun je een voorbeeld van een afbouwschema vinden. Dit schema gaat uit van minimaal drie dagen per stap (heb je de tijd, kies dan liever voor één stap per week). Elke voeding die je achterwege laat, vervang je door een flesvoeding. Houd er dus rekening mee dat, voordat je de borstvoeding helemaal hebt afgebouwd, je meestal wel een paar weken verder bent. Ga je voor een combi van de borst en de fles? Stop dan met afbouwen na stap 3. De ochtendvoeding bouw je als laatste af, want ‘s ochtends heb je de meeste voeding. Je kunt dus beter ‘s avonds de fles geven.

 

Tips om je baby te laten wennen aan de fles

Als je baby borstvoeding gewend is, kan het even duren voor je baby de nieuwe drinktechniek onder de knie heeft. Het helpt als je vijf à zes weken na de geboorte al begint te oefenen met afgekolfde melk in een fles.

Doe dit bijvoorbeeld één keer in de paar dagen. Na een maand of twee, drie zul je zien dat drinken uit een fles je uk al veel makkelijker afgaat. Wil het nog niet lukken? Probeer dit eens:

  • Kijk of de melk goed op temperatuur is.
  • Koop een speen met een brede hals. Die komt vaak meer in de buurt van de vorm van een borst plus tepel dan de standaard speen op de fles. Of probeer er eentje met een grotere of juist kleinere opening.
  • Let op het drinktempo, zo’n 20 minuten is ideaal. Voed je te snel, dan verslikt je kleine zich misschien. Ben je te langzaam, dan wordt-ie moe.
  • Stop je pink in je baby’s mondje. Zodra je uk op je pink begint te zuigen, wurm je stiekem de speen van de fles erbij.
  • Doe een paar druppeltjes afgekolfde moedermelk op de speen van de fles.
  • Geef niet zelf de fles, maar laat het een aantal keren over aan je partner, oma of je vriendin. Je baby associeert jou misschien nog met de borstvoeding. Misschien mag de fles wel blijven als iemand anders ‘m aanbiedt. Meer weten? Lees alles over borstvoeding geven.