De Wereld van Hero Babyvoeding
Borstvoeding

Borstvoeding: het beste voor jouw baby

Waarom borstvoeding het beste is

Moedermelk is de beste voeding voor baby’s. Het bevat alle voedingsstoffen die jouw baby nodig heeft tijdens de eerste maanden. De samenstelling van moedermelk verandert zelfs met de ontwikkelende behoefte van je kleine mee. Moedermelk biedt daarmee de beste start voor je baby. Naast voedingsstoffen bevat moedermelk stoffen die uniek zijn van de moeder. Dit zijn stoffen in de vorm van natuurlijke immuun afweer, prebiotische en probiotische componenten en kalmerende en eetlust-regulerende hormonen. Een andere belangrijke functie van moedermelk, is je kleine laten wennen aan verschillende smaken. Het eetpatroon van de moeder beïnvloedt namelijk de smaak en geur van de melk. 

Naast het leveren van voedingsstoffen, versterkt borstvoeding ook de band tussen jou en je kindje. Het draagt bij aan de emotionele ontwikkeling van je baby. Jullie kijken elkaar aan, ze leren vertrouwen en leren hun ademhaling en het zuigen te coördineren. Bij de moeder komt het knuffelhormoon oxytocine vrij wat zorgt voor een vermindering van stress en volledige focus op de behoefte van de baby. Moedermelk zal de baby troost, veiligheid en geluk bieden. Het is dorstlessend en het verzadigt de honger, terwijl het zuigen plezierig, kalmerend en rustgevend is. Het goede van moedermelk is algemeen erkend. The World Health Organization raadt moeders over de hele wereld aan om hun baby’s in de eerste 6 maanden alleen maar borstvoeding te geven.

Gezondheidsvoordelen voor jouw baby
Borstvoeding geven heeft vele voordelen voor jouw kleine. Het levert voedingsstoffen en stimuleert de ontwikkeling van zintuigen en cognitie. Daarnaast verkleint het de kans op infecties en chronische ziektes omdat het een vorm van natuurlijke afweer bevat die de moeder meegeeft. Borstvoeding kan daarmee langdurige gezondheidsvoordelen bieden voor jou en je kleine lang na de geboorte.

Korte termijn voordelen van borstvoeding voor jouw baby:

 • Frequente, zachte ontlasting en minder obstipatie
 • Makkelijk te verteren en daardoor minder buikpijn, overgeven en diarree
 • Ondersteunt de ontwikkeling van immuun verdediging, resulterend in minder infecties zoals oor- en Luchtweginfecties en verbetert de reactie op vaccins
 • Mogelijk beschermend effect op allergische reacties, zoals eczeem en astma

Lange termijn voordelen van borstvoeding voor jouw baby

 • Meer kans op een hoger IQ door de positieve invloed op cognitieve uitkomsten
 • Minder kans op overgewicht, obesitas of gerelateerde chronische ziektes zoals type 2 diabetes en cardiovasculaire ziektes.
 • Minder kieskeurige eter
 • Minder kans op bepaalde zeldzame, maar serieuze ziektes zoals leukemie bij kinderen 

Gezondheidsvoordelen voor moeders
Het is duidelijk dat dat borstvoeding de beste optie is voor de gezondheid en groei van jouw baby, maar het biedt ook veel voordelen voor nieuwe moeders, zoals: 

 • Een sneller herstel na de bevalling
 • Kan gewichtsverlies na de zwangerschap ondersteunen
 • Minder risico op metabool syndroom
 • Minder risico op borst- of eierstokkanker
 • Minder risico op chronische ziektes zoals type 2 diabetes, reumatoïde artritis en osteoporose
 • Vertraagd de terugkeer van menstruatie periodes

Wat zit er precies in moedermelk?
We hebben het al over de voordelen van borstvoeding gehad, maar wat zit er in dat het zo goed maakt?
Moedermelk zit vol met alle essentiële voedingsstoffen die jouw kleine beschermen tijdens de eerste maanden van het leven. Borstvoeding verandert, want het past zich altijd aan de behoeften van jouw baby aan wanneer het groeit en ontwikkelt. 

De natuurlijke componenten van moedermelk zijn:

 • Melkvet: moedermelk is rijk in vetten. Vet is essentieel voor baby’s. Het is een hoofd voedingsstof die goed is voor bijna de helft van de dagelijkse energie inname van jouw baby. Bovendien is het niet alleen een goede bron van energie maar ook een noodzakelijke voedingsstof die groei en de ontwikkeling van de hersenen bevordert en die het lichaam helpt vet oplosbare vitamines te absorberen. Melkvet in moedermelk bevat veel essentiële componenten zoals:
  • Betapalmitaat: dit specifieke type vet zorgt voor zachtere ontlasting en is belangrijk voor de opname van calcium, wat de ontwikkeling van sterkere botten ondersteunt.
  • LC-PUFA’s: deze componenten, zoals DHA en ARA, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen, het zicht en het immuunsysteem van jouw baby
  • Melkvet Globuli membraan (MFGM): belangrijk in een optimale ontwikkeling van cognitie en de hersenen en het verbeteren van het immuunsysteem.
  • Koolhydraten: moedermelk is rijk aan koolhydraten die jouw baby in brandstof voorzien. Lactose is het belangrijkste koolhydraat dat in moedermelk is aangetroffen en is goed voor bijna 40% van de dagelijkse energie-inname van je baby. Lactose helpt goede bacteriën in de darmen te gedijen en ondersteunt de opname van belangrijke mineralen.
 • Eiwitten: eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van het leven. Moedermelk bevat twee soorten eiwitten: wei en caseïne. Tijdens de eerste 6 maanden van borstvoeding is ongeveer 60% wei en 40% caseïne. Deze gebalanceerde eiwitten ratio optimaliseert de spijsvertering van jouw baby, omdat beide eiwitten hun eigen unieke eigenschappen hebben. Wei-eiwit heeft een natuurlijke, krachtige eigenschap om infecties te remmen. Het eiwit caseïne zorgt voor een langzame vertering.
 • Prebiotica: prebiotische vezels voeden de goede bacteriën in de darmen van je baby en laten deze vermenigvuldigen zodat ze de slechte bacteriën verdringen. Ze zorgen ook voor een zachtere ontlasting, waardoor je baby minder last heeft van constipatie, gas of koliek. Moedermelk bevat meer dan 200 soorten prebiotische vezels.
 • Nucleotiden: nucleotiden zijn de bouwstenen van ons genetisch materiaal. Ze ondersteunen een gezonde gewichtstoename en ontwikkeling. Daarnaast helpen ze ook met het verlagen van de frequentie, hevigheid en duur van diarree. Diarree komt veel voor tijdens de eerste paar maanden van een baby.
 • Vitamines en mineralen: moedermelk bevat alle belangrijke vitamines en mineralen die nodig zijn voor een goede gezondheid van de baby. De hoeveelheid en de soorten vitamines en mineralen in moedermelk zijn gerelateerd aan wat jij eet, daarom is het belangrijk dat je gebalanceerd en voedzame maaltijden eet, om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Borstvoeding is de beste en meest natuurlijke voeding om de ontwikkeling van je baby te ondersteunen. Het bevat alles wat jouw baby nodig heeft om gelukkig, gezond en vol energie op te groeien. Als moeder wil je al het goeds geven dat je hebt. Wij willen dit ook. Melkvet is een van de belangrijkste voedingsstoffen die van nature aanwezig is in moedermelk. Het speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem, de ontwikkeling van de hersenen en de cognitieve ontwikkeling van je baby. Heb je vragen over borstvoeding, moedermelk of andere voeding gerelateerde vragen? Onze voedingskundigen staan voor je klaar!