De Wereld van Hero Babyvoeding
Eerste hapjes De beste eerste hapjes voor je baby

De beste eerste hapjes voor je baby

De eerste hapjes van je baby: wanneer start je daarmee? Wanneer je kleintje steeds vaker begint te graaien naar het lekkers op je bord kan een teken zijn dat het zover is. Maar wat mag een baby van 4 maanden eten? En wat mag een baby van 6 maanden eten – en daarna? We vertellen je in dit artikel precies hoe het zit.

Wanneer geef je je baby de eerste hapjes?

Wanneer je baby de eerste hapjes gaat eten, is hij of zij meestal tussen de 4 en de 6 maanden oud. De eerste 4 maanden zijn de darmen van je kleine eter nog niet klaar voor vast voedsel. Borst- of flesvoeding is dan de enige voeding die je uk hoort te krijgen. Sterker nog, als je eerder dan met 4 maanden begint met vast voedsel, kan je baby van zijn eerste hapjes spijsverteringsproblemenkrijgen.

Hoe weet je of je kind er echt klaar voor is?

Meestal kun je tussen de 4 en 6 maanden de seintjes bespeuren dat je kind naar de volgende fase wil. Als je de volgende punten herkent is je baby klaar voor de eerste hapjes:

  • Op zijn of haar handje sabbelen of dingen in de mond stoppen.
  • Smakgeluidjes of hapbewegingen maken.
  • Veel interesse in jouw eten tonen en met de ogen de lepel van je bord naar je mond volgen.
  • Rechtop in de kinderstoel zitten.
  • Meer borst- of flesvoeding dan normaal willen. Een teken daarvoor is dat je kind ‘s nachts weer wakker wordt, terwijl daar eerst geen sprake van was.

Waar begin je?

Is jouwbaby toe aan de eerste hapjes? Dan doemt gelijk de volgende vraag op; hoe begin je met geven van vaste voeding? Of je nu na 4, 5 of 6 maanden start; geef in het begin altijd kleine beetjes. Het zijn de eerste hapjes van je baby,oefenhapjes, en ze vervangen de melkvoeding niet. Geef ook niet te veel hapjes, anders heeft je kindje geen trek meer in melk. Het beste kun je tussen twee voedingen of net na een voeding de hapjes geven. 3 tot 4 lepeltjes is genoeg. Je kunt dit 1 à 2 keer per dag doen en steeds verder opbouwen. Tot je kleine 8 maanden is hoeven het nog geen hele maaltijden te zijn.

Wat mag een baby van 4 maanden eten?

Groente en fruit!Welke eerste hapjes jij je baby precies voorschotelt is aan jou. Start met 1 soort per dag. Of je nu banaan, zoete aardappel of iets anders geeft, zorg dat het een prakje is. Zachte smaken zoals bloemkool, broccoli en pompoen doen het vaak goed bij jonge eters. Het is belangrijk om de smaken puur te houden, zodat je kleine fijnproever de verschillende soorten groente en fruit leert herkennen. Maak er dus geen mediterraans hutspotje van en las zo’n 2 tot 3 dagen in tussen elke nieuw soort voedsel. Zo spot je eventuele allergische reacties makkelijker. Ook handig: geef de hapjes ’s ochtends. Dan is je kind minder moe, dus krijg je een beter idee of het hapje in de smaak valt of niet.

Voor je baby hapjes maken

Ga je voor je baby hapjes maken? Baby hapjes maak je heel eenvoudig zelf. Kook of stoom een groentesoort of kies voor wat fruit. De hapjes voor je baby mag je in het begin goed fijn prakken of malen. Zo is de overgang van melk naar babyhapjes wat minder groot.

Hapjes baby: herhalen en variëren

Herhaal smaken gerust een keer of tien, zo raakt je kind eraan gewend. Elke donderdag wortel zorgt voor herkenning, maar verveelt niet. Lust je kind na tien keer proeven nog steeds je spruitenprut niet? Forceer het dan niet. Misschien is je kleine gewoonweg nog niet klaar voor die smaak. Wat je wel kunt doen is het prutje af en toe in mini hapjes aan je baby aanreiken. Je weet maar nooit.

Net zoals voor jou geldt, is gevarieerd eten ook voor je kindje essentieel om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Herhalen én variëren is dus het mantra. Zo hou je het bovendien spannend en krijg je een kleine culinaire avonturier.

Wat mag een baby van 6 maanden eten? En wat niet?

Groente en fruit zijn altijd een goede en hartstikke gezonde keuze. Wat een baby van 6 maanden ook mag eten zijn granen, zoals pap en (licht tarwe)brood. Etenswaren die je in het eerste jaar moet vermijden zijn: rauw vlees en rauwe vis, te veel suiker, zout of verzadigde vetten, rauwe eieren en honing. Beren mogen in kinderliedjes dan wel altijd van de honingpot snoepen, maar je uk kan daar het eerste jaar flink ziek van worden!

Van hapjes naar een bord

Na acht maanden ben je de melkvoeding aan het afbouwen en heeft je kind niet meer genoeg aan oefenhapjes. Hij of zij is klaar voor een echte maaltijd. Dit is het moment om nieuwe texturen te introduceren.Vul de hapjes aan met bijvoorbeeld een kleine portie kip, vis, tofu of peulvruchten en als je kiddo ervoor te porren is, een beetje pasta, rijst, aardappel of wat couscous. Ga je zelf baby hapjes maken, dan kun je ze nu ook langzaam minder fijn malen of prakken.