De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby | Vader | Papa | Flesvoeding

Flesvoeding maken voor je baby: zo doe je dat

Flesvoeding maken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet. Om je baby de beste flesvoeding te kunnen geven, is het goed om je aan deze richtlijnen te houden. Het lijkt misschien een hele lijst, maar voor je het weet is het routine en kun je het zelfs in je slaap (en ja, dat is heel fijn met al die slapeloze nachten!). Een flesje heb je echt zó gemaakt!

Stappenplan flesvoeding klaarmaken

Hieronder kun je precies vinden hoe je een flesvoeding voor je baby maakt:

 • Was je handen goed en maak de fles en speen goed schoon.
 • Doe de voorgeschreven hoeveelheid water (zie tabel op de verpakking) in de fles. Maak het water handwarm in de magnetron (750 Watt, 20 seconden per 100 ml water) of de flessenwarmer.
 • Gebruik altijd het bijgevoegde maatschepje. Schep het poeder in het maatschepje en strijk het af langs het afstrijkrandje of met de achterkant van een schoon mes.
 • Strooi het aantal voorgeschreven maatschepjes poeder op het water in de fles. Voor elke 30 ml water gebruik je 1 los afgestreken schepje voeding in de fles, dus: 30 ml + 1 schepje = ongeveer 33 ml voeding; 60 ml + 2 schepjes = ongeveer 65 ml voeding; 90 ml + 3 schepjes = ongeveer 100 ml voeding.
 • Draai de speen op de zuigfles en schud de fles, of roer eerst door met een schoon lepeltje of vork tot het poeder is opgelost.
 • Controleer de temperatuur altijd op de binnenkant van je pols.

Let op: gebruik bereide flesvoeding binnen 1 uur, verwarm de flesvoeding niet opnieuw en gooi restjes flesvoeding weg.

Tip 1: Wanneer het flesje is afgekoeld en er is al van gedronken, kan het niet opnieuw verwarmd worden. Wanneer dit vaak voorkomt bij je kleine, kun je de hoeveelheid beter in 2 keer klaarmaken.

Tip 2: Je kunt Hero Baby flesvoeding ook oplossen in koud water. Dit maakt niet uit voor de kwaliteit van de voeding. Handig als je ergens bent waar geen magnetron of flessenwarmer is!

Als je een dagje weggaat, kun je ook een thermoskan met kokend heet water meenemen. Dit water blijft nog een aantal uur goed op temperatuur, waardoor je toch een warm flesje voor je uk kunt maken.

Hoe maak je flesvoeding klaar voor jouw kleintje?

Wat voor water gebruik je voor flesvoeding?

Je wilt dat je baby goede voeding krijgt. Aangezien water een groot deel uitmaakt van de flesvoeding die je je kleine geeft, wil je water van de hoogste kwaliteit.

Flesvoeding maken met kraanwater

In Nederland is het kraanwater van uitstekende kwaliteit. Net zo goed als bron- of mineraalwater. Om flesvoeding klaar te maken, kun je dus gewoon koud kraanwater dat rechtstreeks uit de waterleiding komt gebruiken. Laat de kraan even lopen voor je het koude water gebruikt, zodat eventuele restjes van boiler of geiserwater uit de leidingen zijn gelopen.

Flesvoeding maken met bron- of mineraalwater

Wil je toch graag bron- of mineraalwater gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook gewoon. Kies dan wel voor een variant met weinig mineralen en zonder koolzuur. Op deze soorten bron- of mineraalwater staat de vermelding: ‘Geschikt voor de bereiding van babyvoeding.’ Ook als je op vakantie bent in het buitenland kun je het beste kiezen voor deze soorten bron- of mineraalwater.

Let op: heeft je huis loden waterleidingen (dit komt vooral voor in oude huizen van vóór 1945), gebruik dan wel bron- of mineraalwater (zonder koolzuur).

Flesvoeding klaarmaken voor 24 uur (6+ maanden)

Het advies is om de voeding altijd per fles klaar te maken. Wanneer je dat wilt kun je, als je kleine ouder is dan 6 maanden, de voeding ook voor 24 uur klaarmaken. Kook in dit geval het water wel even voor je het klaarmaakt. Bacteriën hebben zo minder kans.

 • Kook de benodigde hoeveelheid water voor 24 uur.
 • Laat het water afkoelen naar handwarme temperatuur.
 • Voeg het aantal voorgeschreven, afgestreken maatschepjes poeder toe op het afgekoelde handwarme water.
 • Bewaar de afgekoelde voeding in de koelkast (maximaal 24 uur bij maximaal 4 °C).
 • Verwarm de gewenste hoeveelheid voeding wanneer je het nodig hebt tot maximaal 40 °C.
 • Goed schudden of roeren en de temperatuur controleren. Let op: wanneer je de voeding uit de koelkast hebt gehaald en opgewarmd, geef het je kleine dan binnen 1 uur. Verwarm het daarna niet opnieuw en gooi restjes weg.

Meer weten? Lees alle artikelen over flesvoeding.