De Wereld van Hero Babyvoeding
Het afbouwen van melkvoeding

Het afbouwen van melkvoeding

Een belangrijk moment in de ontwikkeling van je uk is het afbouwen van borst- of flesvoeding. Dit gaat gepaard met het leren eten van vaste voeding. Je kleine groeit erg snel en heeft daarom meer voedingsstoffen nodig. In deze periode ontwikkelt je baby ook vaardigheden om zelf vaste voeding te kunnen eten. Deze ontwikkeling kan verschillen per baby.

Hoe ga je over op vaste voeding?
Vanaf 4 maanden mag je je baby stap voor stap kennis laten maken met vaste voeding als hij of zij daaraan toe is. Dit proces is erg belangrijk, want je kleine leert eetgewoontes aan voor de rest van zijn of haar leven. Hoe meer variatie er zit in de voeding die je baby probeert tijdens het overstappen, des te beter. Maar bouw deze variatie rustig op door bijvoorbeeld met 3 smaken te beginnen.  

De meeste baby’s onder de 6 maanden hebben nog geen vaste voeding nodig. Zij worden in hun voedingsbehoefte nog genoeg voorzien door melkvoeding. Het gaat op deze leeftijd vooral over het ervaren van verschillende smaken en texturen, de sensorische ontwikkeling en het leren van nieuwe motorische vaardigheden.

Zowel jij als je kleine moeten waarschijnlijk wennen aan de overgang op vaste voeding. Het is daarom belangrijk om in het begin de huidige routine van borst- of flesvoeding aan te houden en dat te combineren met vaste voeding. Denk hierbij aan een aantal lepeltjes groenten of fruit puree per dag.
Het overstappen op vaste voeding is een leuk proces waarin jullie band zal versterken door alle nieuwe ervaringen die jullie opdoen. En hoe gezellig is het om uiteindelijk samen aan de eettafel dezelfde maaltijd te nuttigen!

Wil je weten vanaf welke leeftijd wat en hoeveel vaste voeding je je kleine mag geven?  Bekijk dan onze voedingsschema’s

Wanneer kan je beginnen met het geven van vaste voeding aan je baby?
Beginnen met oefenhapjes is een mijlpaal in de ontwikkeling van je kleine. Het is een proces waarin je geleidelijk aan nieuwe voeding toevoegt aan het dieet van je uk. Geduld en doorzettingsvermogen kunnen in dit proces nodig zijn.
Houd er rekening mee dat elke baby anders is. Je hoeft je niet aan hele strikte stappen of regels te houden. Het is belangrijker om flexibel te zijn en goed te begrijpen wat je baby nodig heeft en wie kan dat beter dan mama of papa! 

Het spijsverteringskanaal van je kleine is volop in ontwikkeling, zodat je uk binnenkort over kan gaan op vaste voeding. De volgende signalen kunnen aangeven dat je baby klaar is voor de eerste hapjes:

  • Meer aandacht voor eten
  • Op de vuisten kauwen
  • Proberen hapjes te pakken en naar de mond te brengen. Op dit moment neemt de reflex van baby’s af om voorwerpen uit hun mond te duwen.

Daarnaast is het belangrijk dat je baby controle heeft over hoofd en nek, zodat je kleine veilig kan slikken en rechtop kan zitten, alleen of met wat steun. De snelheid van deze ontwikkeling is voor elke baby anders, maar na ongeveer 4 maanden kan je al beginnen met het aanbieden van puree met de lepel. Je kleine kan waarschijnlijk al de lippen over de lepel sluiten, maar het bewegen van de kaak en het eten door kunnen slikken kan wat extra tijd kosten om te perfectioneren. 
Tussen de leeftijd van 5 en 7 maanden kan je je uk fingerfood geven zodat ze zelf leren eten. Dit kan als je baby zonder ondersteuning kan zitten. 


Wat is de beste manier om vaste voeding te introduceren bij je baby?

  • Zorg ervoor dat je kleine ontspannen is. Het zal minder soepel verlopen als je uk ziek, moe, te hongerig of te vol van melk is. 
  • Besef dat de eerste hapjes niet nodig zijn wat betreft voedingsstoffen. Het gaat vooral om het ervaren van iets nieuws.
  • Een goed moment om vaste voeding te geven is een uur na de eerste ochtendvoeding. Wanneer het steeds beter gaat met het eten van vaste voeding kan je overdag steeds minder melkvoeding gaan geven. 
  • Start met hele kleine porties, de maag van je uk is nog niet klaar voor grote maaltijden.
  • Het beste is om te beginnen met simpele smaken van groenten en fruit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloemkool, wortel, banaan en avocado. En belangrijk is om vol te blijven houden, het kan namelijk 10 tot 15 keer nodig zijn voordat je klein een nieuwe smaak accepteert. 

Zie voor meer informatie onze voedingsschema’s. 

Belangrijk is dat eten een leuke ervaring wordt. en Laat je uk de leiding nemen en het eten aanraken, dit hoort bij de ervaring. Een bende is helemaal niet erg, het hoort er allemaal bij. Het goede voorbeeld geef je door s’avonds samen te eten. Je kleine leert namelijk ook van andere gezinsleden.