De Wereld van Hero Babyvoeding
Het leed dat doorkomende tandjes heet

Het babyleed dat doorkomende tandjes heet

In het leven van elke jonge moeder komt het moment dat je baby doorslaapt (hoera!). Maar zodra je de vlag wilt uithangen doet zich het volgende probleem voor: doorkomende tandjes. Niet leuk voor je kind (auw) en niet voor jou: welkom terug, gebroken nachten. Wat kun je doen om de pijn voor je kind te verzachten en daarmee zelf weer aan slapen toe te komen?

Ze komen hoe dan ook

Over het algemeen komen tandjes rond de leeftijd van zes maanden door. Gemiddeld hè, want elke baby is anders. Die eerste tandjes kunnen zich ook maanden later of juist vroeger aandienen. Hoe dan ook: ze komen.

Babytandjes, grote-mensen-drama

Het doorkomen van tandjes kan flink pijn doen. Het tandvlees wordt rood en tot de tand er daadwerkelijk doorheen piept, kan je baby last krijgen van koorts, huilerigheid, knalrode wangetjes, luieruitslag en diarree. Gevolg: een slechte nachtrust. Voor iedereen. Tijd heelt in dit geval alle wonden. Maar tot het zo ver is, valt alles te proberen om het leed dat doorkomende tandjes heet, te verzachten. Zo doe je dat:

  • Masseer het tandvlees: Door het tandvlees voorzichtig te masseren (lees: erop te drukken als je een vinger in de mond van je baby mag steken) verlicht je de pijn. Druk op het gezwollen of rode tandvlees helpt namelijk tegen het vervelende gevoel van doorkomende tanden. Wel even goed je handen wassen van tevoren.

Vanaf zes maanden kan dit ook de pijn verzachten:

  • Koelen maar: iets kouds kan ook helpen bij pijnlijk tandvlees. Leg bijvoorbeeld een komkommer een nacht in de ijskast en geef ‘m geschild en in vieren gesneden aan je kindje, om op te sabbelen. Dit kun je ook met het favoriete zachte fruit van je kleine doen. Blijf er wel altijd bij en pas deze tip uiteraard pas toe als je kindje kleine stukjes kan eten. Er zijn ook bijtringen met een koelelement. Let erop dat je eentje kiest met een CE-keurmerk. Een koud, nat washandje om op te sabbelen of een slokje koud water kan ook helpen. Of je kunt je afgekolfde borstvoeding of de fles wat koeler dan normaal geven. Koude kamillethee zou ook kunnen helpen, al is dat niet bewezen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat wat je kind ook binnenkrijgt niet te warm is: warmte werkt de pijn alleen maar in de hand.
  • Geef je baby iets om op te zuigen: net als op iets kouds bijten kan het ook helpen om je kindje ergens op te laten zuigen. Is-ie erg dol op zijn speen? Geef deze dan wat vaker, of laat ‘m op z’n duim of jouw vinger zuigen. Tenminste… als er nog niet zoveel (scherpe) tandjes in zijn mond zitten. In deze fase stopt een baby alles wat-ie tegenkomt in z’n mond, hou je kind dus altijd goed in de gaten en laat geen voorwerpen rondslingeren die niet bedoeld zijn om op te zuigen.
  • En een beetje extra liefde: het kan best effe pittig zijn, zo’n huilerig en hangerig kind. Bedenk toch goed dat je baby zich gewoon niet lekker voelt door die hele tandjestoestand. En daar hoort een beetje extra liefde bij. Neem je kleine lekker op schoot, geef ‘m een extra knuffel en lees nog eens een boekje voor - gerichte aandacht doet wonderen. Bovendien kan hij over een tijdje geen seconde meer stilzitten dus geniet er voorlopig nog maar van.
  • Bedenk een afleidingsmanoeuvre: een oude truc, maar vaak wel reuze-effectief: leid de aandacht af van het probleem. Even saampjes de deur uit gaan is een goede tactiek. Neem je kleine mee naar de speeltuin, ga naar het park of ga op bezoek bij een leeftijdsgenootje. Thuis kun je ook eens proberen om de helft van het speelgoed te verstoppen, zodat je altijd iets ‘nieuws’ tevoorschijn kan halen. Verrassing!
  • Laat lekker kwijlen: bij doorkomende tandjes hoort kwijl. Heel veel kwijl. Zoveel dat sommige baby’s elk uur een nieuwe trui aan kunnen. Als je de wasmachine geen overuren wil laten draaien kun je je baby een slabbetje omdoen om de boel op te vangen. Zo’n ‘kwijlslabbetje’ lijkt op een bandana en is er in verschillende kleuren en printjes.

Wees lief voor jezelf

Ook dit, lieve mensen, is een fase. En zodra er een tandje door dat tandvlees is gebroken, is de pijn ook direct over. En die gebroken nachten daarmee ook. Tot die tijd: leg jezelf maar even extra in de watten. Boek een massage, koop een nieuwe jurk of een goede fles wijn en bingewatch die nieuwe Netflix serie. Je hebt het verdiend.