De Wereld van Hero Babyvoeding
Eerste hapjes Hoe leer ik mijn baby eten met een lepeltje

Hoe leer ik mijn baby eten met een lepel?

Voor ons zo eenvoudig, maar voor jouw kleintje een hele klus: eten van een baby lepel. Als je je kindje voor het eerst bijvoeding geeft, geef je dit waarschijnlijk met een lepel. En net als de voeding zelf is dit ook nieuw voor je uk. Met deze tips zorg je ervoor dat je kleintje snel aan de lepel went en zo nóg meer geniet van de hapjes

Wat voor lepel voor je baby?

Wil je je baby met een lepel leren eten? Kies er dan voor om je baby eten te geven met een plastic of siliconen lepel. Voor zo’n ukkie voelt een metalen lepel koud en hard aan. Een plastic of siliconen lepel voelt voor je baby zachter en warmer. Kies daarnaast een lepel voor je baby die smal en ondiep is. Dan past-ie goed in het mondje en kan je kleintje er makkelijk eten van afhappen.

Wanneer leer je je baby met lepel eten?

De beste tijd om je baby lepel tevoorschijn te halen, is als je kindje tussen de 4 en 6 maanden is. In deze periode is je kleine namelijk toe aan z’n eerste hapje. Door direct een lepel te gebruiken, kan je kiddo hier meteen aan wennen. Bovendien is de leeftijdsfase tussen 4 en 6 maanden een kritische fase in de ontwikkeling van de mondmotoriek. Een goed moment dus om je baby te leren afhappen.

 

Baby met lepel leren eten: 5 handige tips

  1. Zorg dat je baby de lepel ziet aankomen. Zo snapt-ie sneller wat er gaat gebeuren en zal-ie zijn mondje openen.
  2. Breng het lepeltje horizontaal in de mond en druk er zachtjes mee op de tong van je uk.
  3. Als je baby zijn hoofdje lichtjes voorover buigt, kan hij de lepel makkelijker leeghappen.
  4. Schraap de lepel niet af langs de bovenlip of bovenste tandjes. De mondstreek is heel gevoelig bij een baby en dit kan onaangenaam aanvoelen. Het leren happen van een lepel kan erdoor vertragen en het kan zelfs eetproblemen veroorzaken.
  5. Duwt je baby eten, of een deel van het eten, weer naar buiten met zijn tong? Leren afhappen kost tijd en je kindje zal nog vaak morsen. Dat is heel normaal. Als je de slabbetjes en doekjes alvast bij de hand houdt, is het ook zo weer opgeruimd.

Weigert je baby eten?

Weigert je baby eten door zijn lippen op elkaar te houden en zijn hoofd weg te draaien? Maak je niet druk! Stop dan even met eten geven. Geef een lege plastic of siliconen lepel aan je baby om mee te spelen. Misschien wil-ie daar wél aan sabbelen. Ook op deze manier kan je kindje leren hoe het voelt om een lepel in zijn mond te hebben. Blijf er wel bij als je kindje een lepel in de mond heeft – ook als die leeg is. Probeer het nemen van een hapje nooit af te dwingen. Wacht eventueel een paar dagen voor je het opnieuw probeert.