De Wereld van Hero Babyvoeding
Eerste hapjes Hoe leer ik mijn baby gezond te eten

Hoe leer ik mijn baby gezond te eten?

Bewust zijn van je eigen eetgewoonten en van het voorbeeld dat je geeft, is een belangrijke basis voor het aanleren van een gezond eetpatroon.

  • Laat je baby eerst kennis maken met pure smaken. 
  • Als ouder bepaal je wat en wanneer je kindje eet, maar je kind bepaalt zelf de hoeveelheid. Dring je baby niets op, want dan eet hij misschien te veel. Dit kan op den duur leiden tot overgewicht. Je baby is geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Hij voelt zelf goed aan wanneer hij voldoende heeft gegeten en gedronken. Elk kindje is anders, vergelijk wat je baby eet niet met wat andere kindjes eten.
  • Werk toe naar vaste eet- en drinkmomenten (drie hoofdmaaltijden per dag en 2-3 gezonde tussendoortjes). Dit voorkomt grazen (de hele dag door kleine hoeveelheden eten is slecht voor de tanden) en zeuren tussendoor.
  • Eet samen aan tafel. Als je samen met je baby aan tafel eet, zorg je voor een duidelijk eetmoment. Je kindje herkent dan dat het tijd is om iets te eten. Ga je van tafel, dan is dat eetmoment voorbij.
  • Geef het gezonde voorbeeld. Als je zelf bijvoorbeeld vaak groente en fruit eet, zal je baby er ook nieuwsgierig naar zijn en het eerder willen proberen.
  • Eet op tijd. Het kan lastig zijn om je baby eten te geven als hij al te moe is. Hij heeft dan misschien geen trek meer of kan zijn aandacht er niet meer bijhouden. Als je vaste maaltijdtijden aanhoudt, gaat het eten vaak makkelijker.
  • Zorg voor rust tijdens het eten. Voorkom andere prikkels, zoals geluiden van televisie of radio tijdens het eten. Door een rustige omgeving te creëren, kan je kindje eten zonder afleiding.
  • Gebruik eten niet als troost, straf of beloning. Als je kindje aanleert dat goed gedrag beloond wordt met lekker eten en slecht gedrag met het overslaan van lekker eten, dan beloont hij zichzelf later misschien met eten. Dit kan leiden tot overgewicht. Wil je je kindje belonen? Geef dan liever wat extra aandacht. Geef een kus of een knuffel, speel met je baby of dans met je kindje op de arm, kijk plaatjes of zing een liedje.