De Wereld van Hero Babyvoeding
Jezelf kwijt na de bevalling: hoe deal je ermee

Jezelf kwijt na de bevalling: hoe deal je ermee

Zie zo. Je hebt een kind op aarde gezet; de eerste weken overleefd. Langzaam ontwaak je uit een slaap van hydrofiele luiers, gebroken nachten en voedingsschema’s. En nu je je hoofd langzaam uit je cocon steekt, blijkt dat de wereld al die tijd heeft doorgedraaid. Dat je werk op je wacht, net als je partner en je vriendinnen, en dat er onder je thuispak ook nog een lijf zit wat je vaag herkent als het jouwe. En hoewel je vroeger zelden een traan liet, voel je ze nu opwellen. Wie is deze vrouw in joggingbroek?

Je werk

Eerst dit. Die vrouw die iedere dag haar hakken aan doet, de kinderen schaterlachend naar de crèche brengt, vervolgens op haar werk weer een promotie binnenharkt, aan het eind van de dag een volwaardige maaltijd kookt én tussen de lakens ook nog feestelijk de liefde bedrijft -die bestaat niet. Misschien denk je haar te zien, stralend bij het schoolplein, maar weet dan: ook zij heeft gedoe. Toch zal het gros van alle nieuwe moeders denken dat ze aan dit soort maatstaven moet voldoen, beaamt arbeidspsycholoog en coach Tosca Gort. “Veel vrouwen hebben de neiging om te hoge eisen aan zichzelf te stellen”, legt ze uit. “Ze doen net alsof er niets gebeurd is na een bevalling. Maar als je daarmee doorgaat, ligt uitputting op de loer. Een kind krijgen betekent simpelweg dat je moet inleveren en dat het zwaar wordt. Accepteer het, en wees lief voor jezelf.”

“Die vrouw die iedere dag haar hakken aan doet, de kinderen schaterlachend naar de crèche brengt, en vervolgens op haar werk weer een promotie binnenharkt -die bestaat niet.”

Partner

Ergens herinner je je nog dat dit degene was met wie je een kind wilde, omdat hij of zij de allerleukste is. Maar nu jullie ouders zijn, ben je dit helemaal kwijt. Hij snapt niets van jou en jij wil alleen maar naar hem gillen. En seks is wel het allerlaatste waar je aan wil denken. “Op deze momenten moet je je realiseren dat het aan de omstandigheden ligt dat je dit soort dingen denkt”, legt Gort uit. “Jullie ruziën niet omdat jullie relatie slecht is, maar omdat jullie uitgeput zijn en stress hebben.” Maak je dit onderscheid niet, dan kan je jezelf in de problemen werken. “Want dan ga je jezelf te serieus nemen en denk je dat jouw gedachten waarheid zijn.”

Je lijf

Iedereen kan roepen dat je na je bevalling je striae moet omhelzen en die gekke streep onder je navel hoort te koesteren, maar het blijft lastig om dat nieuwe lijf als het jouwe te zien. De sportschool lijkt de oplossing, maar daar heb je niet altijd de energie voor. Waardoor je je ook daar schuldig over gaat voelen. Neem liever kleine stapjes, adviseert Gort. “Als je ongelukkig in je joggingpak zit, dan moet je daar inderdaad iets aan doen. Maar ga niet te snel, de weg naar je doel doet je ook goed. Ga bijvoorbeeld iedere dag een stuk wandelen. Dan ben je wel actief en dat geeft zelfvertrouwen, maar je put jezelf niet uit.”

Lief zijn

Mama is Alles - Identiteitscrisis

De grootste valkuil voor nieuwbakken moeders is dat ze te streng zijn. Voor zichzelf, hun lijf, hun ambities en hun partner. Gort: “Wees je hiervan bewust en blijf respectvol omgaan met jezelf. En zorg dat je tijd hebt om uit te rusten. Dat kan een weekendje weg zijn met vriendinnen, of juist meer werken, als je daar blij van wordt.” Eén advies van Gort: ga niet niks doen. “Niks doen is vergif als je uit balans bent, daar kun je heel ongelukkig van worden en het haalt je zelfwaarde naar beneden. Doe dingen waar je stressniveau van omlaag gaat, maar die je wel bezig houden. Daar knap je veel meer van op.”

Meer info over Tosca Gort: www.gortcoaching.nl