De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby kinderziektes tidens zwangerschap

Kinderziektes tijdens je zwangerschap

Je bent je er niet altijd bewust van, maar sommige kinderziektes kunnen ernstig zijn als je zwanger bent. Niet prettig, vooral als je in verwachting bent van de tweede en dus al een kindje hebt rondlopen. We zetten ze daarom voor je op een rij.

Rodehond
Als je als kind niet gevaccineerd bent en je hebt nooit rodehond gehad, dan kan je besmet raken met dit virus. Voor jezelf is dit niet schadelijk, maar wel voor je ongeboren kind. Na besmetting bestaat er een kans op afwijkingen en zelfs op een miskraam.

De Vijfde Ziekte
De Vijfde Ziekte wordt ook wel 'besmettelijke roodheid' genoemd, omdat kinderen kleine rode vlekken over hun lichaam krijgen. Soms krijgen ze wat koorts, maar verder hebben ze er weinig last van. Ook bij deze infectie geldt dat je beschermd bent als je het als kind hebt gehad. Met een bloedtest kan je erachter komen of je de antistoffen hebt. En zo'n test is raadzaam, want deze ziekte komt vaak voor bij kleine kinderen. Bij besmetting vóór twintig weken ligt in het ergste geval een miskraam op de loer.

Waterpokken
Waterpokken zijn voor kinderen hooguit wat hinderlijk, maar voor zwangeren die er geen antistoffen tegen hebben, ronduit gevaarlijk. De infectie kan uitlopen in een longontsteking en andere complicaties. Ook kan het leiden tot afwijkingen bij de foetus.

De bof
De meeste mensen zijn ingeënt tegen de bof. Zwangere vrouwen waarbij dit niet is gebeurd en die in het eerste trimester besmet raken, hebben een grotere kans op een miskraam.

Cytomegalovirusinfectie (CMV)
Was sowieso altijd je handen als je in aanraking bent gekomen met speeksel en urine van een kind, om besmetting met CMV te voorkomen. CMV is weliswaar geen kinderziekte, maar een virus, dat huist in lichaamsvloeistoffen van jonge kinderen. Kinderen hebben er zelf dus geen last van. Als je zwanger bent, bestaat er een kans van minder dan één procent dat je hiermee besmet raakt. Een kleine kans, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Deel dus liever ook geen bestek en servies met kleine kinderen.