Kolven op het werk, hoe pak je het aan?
Vroeg of laat ga je weer aan het werk. Ben je eraan toe of had je het liever nog even uitgesteld? Het verschilt van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen kunnen niet wachten, andere blijven liever langer in hun babycocon. Als je borstvoeding geeft, kun je dat ook als je werkt blijven doen. Als je je daar tenminste prettig bij voelt.
Borstvoeding en werken - bespreek het bijtijds
Hoe jij borstvoeding wil geven na je verlof, is een mooi gespreksonderwerp als je met zwangerschapsverlof gaat. Door het bijtijds te bespreken, haal je bij jezelf de druk weg en geef jij je werkgever duidelijkheid. Jullie weten dan allebei waar jullie aan toe zijn op de dag dat je terugkeert. Bespreek het ook als je nog niet weet of je wel of niet voor borstvoeding kiest. Het kan maar geregeld zijn.
Kolven op het werk
Je hebt het recht om zelf je kindje gedurende de eerste negen maanden van zijn of haar leven te voeden (te kolven of borstvoeding te geven). Wanneer je kolft op het werk, moet je werkgever je daar de gelegenheid voor geven en een geschikte, afsluitbare ruimte ter beschikking stellen. Een toilet is geen geschikte ruimte. Is er geen ruimte beschikbaar? Dan mag je thuis kolven of borstvoeding geven.
De tijd die je maximaal mag besteden aan het voeden, is een kwart van je werktijd. Hoe vaak je kolft en hoe lang je kolft, mag je dus zelf bepalen als je binnen die 25 procent blijft. Als je wil, mag je in die tijd ook naar je kindje toegaan. Dat is handig als de kinderopvang dicht bij je werk zit. Je houdt daarnaast gewoon recht op pauze en je wordt gewoon doorbetaald in de tijd dat je voedt of kolft.
De eerste werkdag na je zwangerschapsverlof
Je eerste werkdag is spannend, je ‘normale’ leven begint weer. Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem bijvoorbeeld de laatste dagen van je verlof de tijd om alles wat je nodig denkt te hebben tijdens het kolven, klaar te leggen. Dat zorgt voor een rustige start.
Geef het de tijd
Zo’n eerste werkweek is pittig. Er komt veel op je af, soms kun je terugverlangen naar die rustige babytijd. Geef het de tijd en realiseer je dat het over een paar weken vast beter gaat. Geef jezelf de tijd om te wennen, wees mild voor jezelf. Als kolven op het werk de eerste dagen lastiger gaat, probeer toch door te zetten. Als je een begripvolle werkgever hebt, zal hij of zij je steunen.
Afgekolfde melk bewaren en meenemen
Je afgekolfde melk kun je het beste in een koeltasje met koelelementen mee naar huis nemen. Overdag bewaar je de melk in de koelkast.
Na negen maanden
Ook al verloopt je kolfrecht na negen maanden, zegt dat niet dat je moet stoppen met borstvoeding op het werk. Als de voedingen nog goed gaan, is dat zeker geen reden om ermee te stoppen. Je moet het dan alleen in je eigen tijd doen. Maar vaak is je kindje dan al overgestapt op (deels) vaste voeding en is kolven of voeden overdag niet meer nodig. Thuis voeden (voor, na het werk of ’s nachts) volstaat dan.
Iedereen moet wennen
Werkgevers die medewerkers hadden die kolfden tijdens het werk, zijn bekend met de regels. Soms ben je de eerste en dan zal je wat meer zelf moeten regelen. Weet wat je rechten zijn, maar heb ook begrip voor een werkgever of collega die moet wennen.