De Wereld van Hero Babyvoeding
Hero Baby | Borstvoeding | wat mag je eten

Maakt het uit wat je eet als je borstvoeding geeft?

Je lichaam heeft er een dagtaak aan om borstvoeding te maken en te geven. Dat kost je een hoop energie. Zorg daarom dat je schijf van vijf eet: gezond en gevarieerd dus. En let vooral op de producten die je beter kunt vermijden.

Laat je lekker gaan
Je hebt meer energie dan normaal nodig, daarom is het belangrijk dat je meer fruit, vis, onverzadigde vetten en koolhydraatrijke producten zoals pasta, rijst of aardappelen eet. Drink ook extra vaak een glas water. Baby’s drinken na acht weken al bijna een liter per dag weg. Om zoveel moedermelk aan te kunnen maken heeft je lichaam daarom genoeg vocht en voedingsstoffen nodig. Neem de hoeveelheden die in deze tabel staan als richtlijn.

Voedingsadvies bij borstvoeding

Eten
Sommige vissoorten: vette vis is super goed voor je. Het bevat veel gezonde vetten en vitaminen. Je hoeft je dus ook niet in te houden, maar let er wel dat je het bij twee keer per week houdt. Makreel, haring, zalm, paling of sardines kunnen kleine hoeveelheden schadelijke dioxines bevatten. Het Voedingscentrum raadt rivierpaling en roofvis zoals verse tonijn af.

Kruiden: kruiden en specerijen in je gerechten kan geen kwaad, zolang er geen hele potjes in gaan. Zelfs pittige kruiden kunnen gewoon. Pas wel op met deze kruiden, ze kunnen in je moedermelk komen en schadelijk zijn voor je baby: aloë, senna en kavakava. Wees ook een beetje zuinig met venkel- en anijsthee. Beschuit met muisjes of gewone venkel zijn helemaal prima.

Cafeïne: drink je wel eens koffie? Goed om te weten dat een kleine hoeveelheid van de cafeïne in de borstvoeding terecht kan komen. En daar kan je baby onrustig van worden (energiedrankjes kun je dus maar beter laten staan). Drink het liefst decafé en cafeïnevrije thee. In de supermarkt kun je van elk merk wel fijne smaken vinden. Kan je echt niet zonder je cappuccino? Hou het dan liefst bij één kopje max.

Weetje: in een kopje zwarte thee zit zo’n 30 mg cafeïne. Ook vruchtenthee heeft meestal zwarte thee als basis. Kijk dus altijd even met een schuin oog naar de achterkant van je pakje thee.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen, voedings -supplementen, homeopatische middelen of kruiden? Overleg dan altijd met je huisarts of je deze mag gebruiken als je borstvoeding geeft.