De Wereld van Hero Babyvoeding
Eerste hapjes Gluten

Meer weten over gluten?

Misschien heb je er weleens mee te maken; een kindje op het kinderdagverblijf, een vriendje of vriendinnetje in de klas of misschien heb je zelf een kind met coeliakie. Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, rogge, gerst en spelt. Ook haver bevat vaak sporen van gluten.

Gluten kunnen door de meeste mensen en kinderen goed verwerkt worden. En je kunt vanaf 4 maanden ook al kleine hapjes geven die gluten bevatten (zoals een zacht stukje brood, eventueel gedoopt in borstvoeding of zuigelingenmelk). Het uitstellen van het aanbieden van gluten tot na 6 maanden heeft geen of mogelijk zelfs een nadelig effect op de ontwikkeling van coeliakie. 

Coeliakie komt bij zowel volwassenen als kinderen voor, 1% van de Nederlanders heeft coeliakie. Het blijkt dat de kans groter is om glutenintolerantie te ontwikkelen als een familielid het ook heeft, maar hoe het precies ontstaat is niet duidelijk.
Wanneer iemand met coeliakie gluten eet, krijgt hij of zij hier last van. Buikpijn, moeheid, diarree, geen eetlust en gewichtsverlies zijn een aantal van deze klachten. Dit komt doordat het slijmvlies in de dunne darm is beschadigd, waardoor de voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. De enige manier om dit te voorkomen is het volledig mijden van gluten. In de praktijk gaat het om veel producten, zoals brood, pasta, crackers en koekjes. Ook zit het in producten waar je het niet meteen in verwacht, zoals worst, snoep, soepen en sauzen. Kleine sporen gluten kunnen al klachten geven.


Heb je traktatieplannen en moet je rekening houden met een kindje met coeliakie? 
Wanneer je het glutenvrije symbool tegenkomt op een etiket, betekent dit dat er geen gluten in zitten. Ook kun je in de ingrediëntenlijst op het voedingsmiddel snel zien of een product gluten bevat, glutenbevattende granen (bv. tarwe, spelt, rogge) staat dan dikgedrukt tussen alle andere ingrediënten.
Verder is het belangrijk dat de traktatie gesneden wordt op een schone plank, met een schoon mes en geserveerd op een schaal waarop geen andere traktaties liggen.

Glutenvrije traktatie tips:

  • Vers fruit
  • Rijstwafels *
  • Squeezy’s van Organix
  • Rozijnen
  • Rauwkost, zoals stukjes of reepjes tomaat, radijs, komkommer, paprika en wortel
  • Kaasknabbels, paprikaknabbels en wortelknabbels van Organix
  • Blokjes kaas
  • Spekjes

Maak bijvoorbeeld spiesjes van een blokje kaas, een schijfje komkommer en een snoeptomaatje. Of kies voor zoete spiesjes, van stukjes vers fruit en een spekje. Van een doosje rozijntjes of een rijstwafel kan je veel leuke traktaties maken. Heb je weinig tijd? Trakteer met zakjes knabbels van Organix. Veel traktatieplezier!

* Rijstwafels zijn van nature glutenvrij, maar wanneer deze in een fabriek gemaakt worden waar ook producten met gluten worden verwerkt, kunnen ze hier mogelijk sporen van bevatten. Als dat het geval is, staat dit meestal vermeld op de verpakking. De rijstwafeltjes van Organix zijn glutenvrij.