De Wereld van Hero Babyvoeding
baby met mama

Melkvet in borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje en bovendien de meest natuurlijke. In borstvoeding zitten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien, zich te ontwikkelen en om je kindje te beschermen. Wist je dat de samenstelling van moedermelk voortdurend verandert? De samenstelling is volledig afgestemd op de leeftijd en de behoefte van je kindje. Dit verschilt per dag en zelfs per voeding.

Samenstelling borstvoeding 

De samenstelling van borstvoeding is zeer complex. Een van de belangrijkste bestandsdelen van borstvoeding zijn vetten. Dat er zoveel melkvet in moedermelk zit is niet zo gek, afhankelijk van de leeftijd van je kindje levert vet wel 50% van de energiebehoefte. Daarnaast zitten er ook heel veel andere voedingsstoffen in borstvoeding, zoals eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. 

Waarom is melkvet belangrijk? 

Baby’s hebben veel energie nodig om te groeien en te ontwikkelen. Melkvet levert tussen de 30-50% van die energie, afhankelijk van de leeftijd van je kindje. De structuur van melkvet is afgestemd op de behoeften van jouw kindje. Vet levert essentiële vetzuren, zoals linolzuur en alfa-linoleenzuur.  Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling van onder andere de hersenen. In de eerste levensjaren ontwikkelen de hersenen zich razendsnel en hierbij spelen de juiste voedingsstoffen, zoals alfa-linoleenzuur, een rol.  Een andere belangrijke bouwsteen voor de hersenen van je kindje is het vetzuur DHA. Vet levert ook vet-oplosbare vitamines, zoals vitamine A, die de weerstand van je kindje ondersteunen.