De Wereld van Hero Babyvoeding
Eerste hapjes Oefenhapjes

Oefenhapjes: zo doe je dat

De eerste hapjes van je kleintje noemen we ook wel oefenhapjes. Wanneer je baby hapjes gaat eten, zijn dit in het begin namelijk geen grote hoeveelheden. 3 tot 4 lepeltjes is een goede portie om mee te starten. Hoe je dat het best kunt doen? We delen hieronder een aantal handige tips waarmee je aan de slag kunt.

Wanneer oefenhapje geven?

Tussen de 4 en 6 maanden kun je starten je baby hapjes te geven. Om het juiste moment te kiezen let je goed op de signalen van je kindje, zoals smakken en een grote aandacht voor eten. Kijkt je baby eten bijna uit je mond? Dan kun je zeker oefenhapjes gaan proberen. Oefenhapjes vervangen geen melkvoeding. Geef daarom als het even kan je baby eten na de melk of tussen twee melkvoedingen in. Zo loop je niet het risico dat je uk te vol zit om te drinken.

 

Doe het zelf!

Natuurlijk kun je kant-en-klare hapjes kopen, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf oefenhapjes maken. Zo voorkom je dat je veel restjes moet weggooien en went je uk gelijk aan ‘echte’ smaken. Het uiteindelijk mee-eten met de pot gaat hierdoor een stuk makkelijker.

  • Koop verse producten en verwerk ze binnen 2 tot 3 dagen na aankoop. Vries de hapjes in een ijsblokjesvorm in. Zo kun je kleine beetjes ontdooien als je ze nodig hebt. Je kunt de hapjes in de vriezer 3 maanden bewaren.
  • Warm geen grote hoeveelheden in één keer op. Ga uit van kleine beetjes.
  • Heeft je kindje meer trek? Dan ontdooi je gewoon nog een blokje.

Wennen aan nieuwe smaken

Geef je kind in het begin alleen pure smaken. Zo leert hij of zij deze te herkennen en te waarderen. Wanneer je baby gewend is aan verschillende hapjes van één soort groente of fruit, kan je verschillende soorten gaan combineren. Bijvoorbeeld bloemkool met aardappel, wortel met doperwtjes of banaan met peer.

Hoe vaak oefenhapjes?

Tot je kindje 8 maanden is vervangen de hapjes van je baby nog geen maaltijden. Ze zijn écht bedoelt om te oefenen. Geef je kindje 1 of 2 keer per dag oefenhapjes. De hoeveelheid kun je langzaam opbouwen van 3 tot 4 lepeltjes tot een volledige portie. Ga hierbij af op de eetlust van je kind. Let op dat je baby wel nog genoeg trek houdt in melk.

Help, mijn uk wil niet eten

Draait jouw kleintje keer op keer het hoofd weg en krijg je de hapjes met geen mogelijkheid in dat kleine mondje? Stop dan met je baby eten geven en probeer het over een tijdje opnieuw. Misschien is je kindje nog niet aan toe aan hapjes. Dat is helemaal niet erg. Oefenhapjes zijn vooral belangrijk om je uk verschillende smaken te leren waarderen. Pas na 8 maanden worden dit echte maaltijden die ertoe doen.