Spruw bij je baby herkennen en behandelen
Huilt jouw kleine veel tijdens het voeden? Heeft je kleine uk witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen? Dan kan dit spruw zijn. De witte aanslag of puntjes zitten op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen. Het komt vaak voor bij baby’s tijdens de eerste 6 weken na de geboorte. Spruw is een schimmelinfectie waar je uk in principe weinig last van heeft. Spruw komt veel voor en gaat meestal vanzelf weer over. So don't worry!
Wat zijn de symptomen van spruw bij je baby?
Aan de hand van de volgende symptomen kun je herkennen of je baby spruw heeft:
- Je baby huilt veel.
- Je kleine heeft witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen. De witte plekjes zitten vaak op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen van je kleine uk.
- Je baby heeft een glanzende tong en/of lippen.
- Je uk is onrustig tijdens het drinken. Laat vaak de tepel los, wil steeds maar kleine hoeveelheden drinken of weigert de borst helemaal.
Wat zijn de symptomen van spruw bij jezelf?
Als je borstvoeding geeft, dan ben jij vaak ook drager van deze schimmel. Lastig is dan, dat jij en je baby elkaar kunnen blijven besmetten met de schimmel. Door nog iets beter te letten op hygiëne kun je dit gelukkig voorkomen. Wil je weten of jij ook spruw hebt? Let dan op de volgende symptomen:
- Stekende of brandende pijn in je borst of tepel.
- Witte aanslag op je tepel.
- Glanzende of schilferige huid op je tepel.
- Je tepel is verkleurd (paars of rozerood).
- Je hebt tepelkloven, al heb je daar waarschijnlijk sowieso al last van door het geven van borstvoeding.
- Herhaalde verstoppingen of ontstekingen aan de melkkanaaltjes.
- Je hebt pijn in je borst en/of je rug.
Denk er wel aan dat sommige symptomen ook volkomen normaal zijn wanneer je borstvoeding geeft. Herken je sommige symptomen, dan hoeft dit dus niet meteen te betekenen dat je spruw hebt. Kijk vooral of je symptomen bij je baby en jezelf herkent. Twijfel je? Overleg dan gewoon even met je huisarts of consultatiebureau.
Spruw behandelen: wat te doen tegen spruw?
Gelukkig is spruw niet gevaarlijk voor je uk en gaat het vaak vanzelf over, maar je kunt zelf zeker dingen doen tegen spruw.
- Het begint met extra hygiëne: was je handen voor het voeden, kook flessen dagelijks uit en bewaar ze op een schone, droge plaats.
- Als je borstvoeding geeft, was dan de tepels met lauw water voor en na de voeding.
- Is de infectie na een paar dagen nog niet voorbij, dan kun je naar de huisarts gaan voor medicijnen om de spruw te bestrijden.
- Drinkt je baby door de spruw te weinig, neem dan ook even contact op met de huisarts.
Meer weten over babykwaaltjes?
Darmkrampjes, diarree, koemelkallergie, luieruitslag, het zijn maar een paar van de vervelende kwaaltjes waar je baby last van kan hebben. Soms is het moeilijk om precies te bepalen waardoor je kleine zich niet lekker voelt. Daarom hebben we de meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet, met de symptomen waaraan je ze kunt herkennen en natuurlijk ook wat tips waarmee je je kleine kunt helpen. Hopelijk voelt je baby zich snel weer beter.