De Wereld van Hero Babyvoeding
veelgestelde vragen eerste hapjes baby

Veelgestelde vragen Eerste hapjes

Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen over de eerste hapjes van je kleine.

Wanneer moet ik met vaste voeding beginnen?
Vanaf 4-6 maanden kun je met bijvoeding (groente en fruit) beginnen om zo voldoende voedingsstoffen met de voeding binnen te krijgen. Ook is bijvoeding belangrijk voor de mondmotoriek, voor het leren kennen van verschillende smaken en voor het wennen aan happen en slikken van vastere voeding.

Hoeveel vaste voeding mag ik geven in het begin?
Tussen de 4 en 6 maanden gaat het erom dat baby’s langzaam kunnen wennen aan nieuwe smaken. Ook het happen en leren eten van een lepeltje kan je nu langzaam proberen. Van nieuwe, vastere voeding geef je daarom eerst een paar (thee)lepeltjes. Als ditzelfde hapje na een paar dagen goed gaat bij je baby dan kun je weer iets nieuws proberen. De hoeveelheid kun je dan naar verloop van tijd rustig opbouwen. Er is geen standaard richtlijn voor de hoeveelheid voeding.

Welke soorten groente en fruit kan ik als eerste geven?
Belangrijk is dat de voeding in vloeibare en gemalen vorm gegeven wordt. Baby’s zijn meestal dol op de zoetere smaak van wortelen, bloemkool, broccoli, doperwten, maïs, snijbonen en sperziebonen. Daar kun je dus mee beginnen. Van de fruitsoorten zijn peer, meloen, perzik, banaan, mango en appel ideaal als start.

Wat moet ik mijn baby als eerste hapje geven, fruit of groente?
Je kunt zelf kiezen, de volgorde is niet belangrijk. Meestal wordt eerst een fruithapje gegeven omdat dit iets zoeter van smaak is. De meeste baby’s vinden dat vaak lekkerder.

Hoe zorg ik dat mijn kindje zijn/haar hapjes eet?
Je kindje zal bij de eerste keer proeven van een bepaalde groente of fruit tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe smaak en structuur. Dit is heel normaal, maak je daarom geen zorgen en blijf het proberen. Onderzoek heeft aangewezen dat het 5 tot 10 keer proeven kan duren voordat je kleintje de nieuwe hapjes lust.

Mijn kindje eet of drinkt niet genoeg. Wat moet ik doen?
Denk niet meteen dat je kindje tekort komt als hij een tijdje niet genoeg eet of drinkt. Bedenk dat het normaal is dat een kindje de ene dag meer nodig heeft dan de andere dag. Probeer het op een ander moment opnieuw.

Wanneer kan ik beginnen met het geven van brood aan mijn kindje?
Als je kindje zes maanden is mag je beginnen met het geven van brood. Begin met een korstje van het brood, zodat je kindje kan wennen. Vanaf zeven maanden kan je kindje een sneetje brood eten met daarop wat beleg bijvoorbeeld jam, appelstroop of alleen een dun laagje boter.

Hoe lang mag je groente koken voordat de vitamines verdwijnen?
Je kunt groente koken tot ze gaar en zacht zijn voordat je ze verwerkt in de maaltijd van je kindje. De tijd verschilt per groente.

Hoe kan ik de door mij bereide maaltijden het beste bewaren?
Als je een maaltijd voor je kindje wilt bewaren, zet deze dan zo snel mogelijk afgekoeld en afgedekt in de koelkast. In de koelkast kun je de voeding maximaal 48 uur bewaren. In de diepvries kun je een maaltijd ongeveer drie maanden bewaren.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kindje vlees eten?
Vanaf zes maanden mag je beginnen met vlees. Geschikt om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld kip of tartaar.

Hoe maak ik het vlees voor mijn kindje klaar?
Je kunt het vlees het beste koken of stoven.

De ontlasting van mijn kindje verandert nu ik ben begonnen met vaste voeding, kan dat?
Het is heel normaal dat de ontlasting met de introductie van vaste voeding ook een vastere structuur krijgt. De kleur van de ontlasting kan ook veranderen. Zolang je kindje er geen last van heeft is dat niet erg.