De Wereld van Hero Babyvoeding
Veelgestelde vragen zwangerschap

Veelgestelde vragen Zwangerschap

Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen over onze zwangerschap.

Ik heb voordat ik zwanger was geen foliumzuur en vitamine D geslikt. Wat kan ik het beste doen?
Geen probleem, je kunt er ook mee beginnen zodra je weet dat je zwanger bent. Doe dit wel zo snel mogelijk, want foliumzuur is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van je baby. De aanleg vindt plaats in de eerste weken na de bevruchting. Vitamine D draagt bij aan een goede botontwikkeling. Via de voeding krijg je te weinig foliumzuur en vitamine D binnen.

Foliumzuur kun je gebruiken tot en met de 10e week van je zwangerschap, vitamine D kun je de hele zwangerschap extra slikken. Foliumzuur en vitamine D zijn zonder recept te koop bij drogist of apotheek.

Mag ik ei eten?
(Gerechten met) eieren die niet goed gaar/ gekookt zijn kunnen besmet zijn met salmonella. Het is belangrijk om eieren goed gaar te maken/ hard te koken. Het eiwit en de eidooier moeten gestold zijn.

Ik heb veel last van verstopping. Hoe komt dat?
Door de verhoogde productie van hormonen, werken je darmen trager. Hierdoor blijft de ontlasting langer in je darmen zitten en dikt in. Het is dus zaak om die darmen weer flink aan het werk te zetten! Dat kan door regelmatig te eten, veel te drinken en genoeg te bewegen. Eet ook vezelrijk voedsel zoals brood, zilvervliesrijst, aardappelen en (gedroogd) fruit.

Wat is toxoplasmose?
Toxoplasmose is een infectie die wordt veroorzaakt door de Toxoplasma Gondii parasiet. Ben je besmet, dan kun je last hebben van grieperige verschijnselen, soms in combinatie met zwelling van de lymfeklieren. Toxoplasmose kan bij het ongeboren kindje leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel en de ogen. Bovendien kan een besmetting leiden tot spontane abortus of vroeggeboorte. De parasiet komt veelvuldig voor in rauw of onvoldoende verhit vlees, op groente en in de ontlasting van katten.

Zo voorkom je besmetting:

  • Eet alleen vlees dat goed gaar is.
  • Was alle groente en rauwkost goed.
  • Laat de kattenbak door iemand anders verschonen of draag handschoenen.
  • Draag ook handschoenen als je in de tuin werkt.

Mag ik feta eten?
De meeste buitenlandse kaassoorten die je in Nederland kunt kopen, zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze kun je dus veilig eten. Feta, brie, camembert en roquefort kunnen gemaakt zijn van rauwe melk (aangeduid op het etiket met ‘au lait cru’). Het is beter om deze kaas niet te eten, omdat je hierdoor een listeria besmetting kan oplopen. Kijk (vooral in het buitenland) goed op de verpakking en eet geen onverpakte kaas, waarvan je de herkomst niet kent.

Waarom mag ik geen lever eten?
Lever zit bomvol met vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Neem daarom geen "pure" lever en gebruik van leverproducten niet meer dan 15-20 gram per dag (één belegde boterham).

Waarom hebben veel zwangere vrouwen last van bloedarmoede?
Bij bloedarmoede kan er een tekort aan ijzer zijn. Dit komt omdat je tijdens de zwangerschap extra ijzer nodig hebt voor de vorming van het bloed van je baby. IJzerrijke voeding kan helpen bloedarmoede te voorkomen. Heb je al ijzertekort, dan helpt voeding daar niet snel tegen en kun je beter een ijzerpreparaat nemen. Uiteraard in overleg met je arts.

IJzer zit in vlees en vleeswaren, volkoren broodsoorten, aardappelen en groente. Drink tijdens de maaltijd vitamine C-rijk vruchtensap, dit bevordert de opname van ijzer uit de maaltijd.

Wat kan ik doen tegen ochtendmisselijkheid?
Leg naast je bril, boek of wekker, ook wat te eten en te drinken bij je bed. Als je direct iets eet en drinkt voordat je opstaat, ben je vaak minder misselijk. Drink sowieso voldoende tijdens de dag en eet regelmatig kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld zes keer per dag kleine maaltijden in plaats van drie grote.

Mag ik haring eten?
Als het cliché waar is, krijg je tijdens je zwangerschap enorme trek in haring. Geef er gerust aan toe. Want hoewel je haring rauw eet, kun je deze vis wel veilig gebruiken. Je eet hem namelijk alleen vers, en dan is er geen kans dat de vis besmet is. Daarnaast is haring een bron van goede vetten (omega 3 vetzuren), die een belangrijke rol spelen bij de hersenontwikkeling van je kindje. Eet tijdens je zwangerschap geen voorverpakte gerookte vis.