De Wereld van Hero Babyvoeding
Is mijn baby al toe aan vaste voeding

Voeding baby: is mijn baby al toe aan hapjes?

Van 0 tot 1 jaar gebeurt er veel op het gebied van voeding voor je baby. Waar je kleintje eerst alleen maar melk drinkt, kan hij na 12 maanden met de pot mee eten. Een enorm verschil. Rond een maand of 4 tot 6 kun je vaste voeding bij je baby gaan introduceren. Een leuke nieuwe fase. Maar hoe weet je of jouw uk al toe is aan de eerste hapjes? Dat ontdek je in dit artikel.

Wanneer vaste voeding baby?

Op de vraag ‘wanneer mag mijn baby vaste voeding’ kunnen we een duidelijk antwoord geven: als je kindje 4 maanden oud is. Dit wil echter niet zeggen dat je ukkie er dan ook aan toe is. Sommige kindjes hebben wat meer tijd nodig. Kijk daarom goed naar de signalen van je baby voor vaste voeding. Start er in ieder geval niet mee als je baby nog geen 4 maanden is. De darmen van je kindje zijn er dan nog niet klaar voor. Ook zou het kunnen dat nieuwe smaken dan minder goed worden geaccepteerd. De leeftijdsfase tussen 4 en 6 maanden is bovendien een kritische fase in de ontwikkeling van de mondmotoriek. Een goed moment dus om je baby te leren afhappen van een lepeltje.

Signalen van je baby vaste voeding:

Wanneer je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is, vertellen een aantal signalen dat je baby toe is aan de eerste hapjes vaste voeding:

  • Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond.
  • Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen.
  • Je kindje heeft veel interesse in jouw eten en volgt met zijn ogen de lepel van je bord naar je mond.
  • Je baby wil meer borst- of flesvoeding dan normaal. Dit merk je omdat je kindje bijvoorbeeld ’s nachts weer wakker wordt, terwijl hij of zij eerder doorsliep.

Baby eerste hapjes: voeding baby 4 maanden

De eerste hapjes leren je baby nieuwe smaken kennen en eten van een lepeltje. Een nieuwe vaardigheid die nog best ingewikkeld kan zijn. Hou je camera maar bij de hand, want het levert vast een hoop mooie en grappige plaatjes op. Als eerste voeding voor je baby van 4 maanden kun je kiezen voor gepureerde groenten of fruit, maar ook pap (melk met granen) van een lepeltje kan geschikt zijn om te oefenen.
Download Hapjesschema

Hoeveel voeding baby

Wanneer je baby eerste hapjes gaat eten, gaat het niet direct om grote hoeveelheden. Deze eerste hapjes zijn echt om te oefenen. Je geeft dan ook maar 3 tot 4 lepeltjes per keer, één of twee keer per dag. Deze hoeveelheid kun je vervolgens langzaam verder opbouwen. Kijk goed waar jouw kindje behoefte aan heeft en geef niet te veel. Tot acht maanden is vaste voeding voor je baby puur om te oefenen en vervangt deze geen melkvoeding. Zorg daarom dat je baby genoeg trek houdt in melk.

Eerste hapjes baby: voeding baby 6 maanden

Welke voeding je baby van 6 maanden mag, is deels afhankelijk van het moment dat je start met de eerste hapjes van je baby. Misschien begin je nu met hapjes groente, fruit of pap. Gaat dat al goed? Dan kun je als voeding voor je baby van 6 maanden ook licht tarwebrood introduceren. Ook nu geldt weer: begin met kleine, gezonde hapjes en bouw het rustig op tot een maaltijd.