De Wereld van Hero Babyvoeding
Voeding

Wat eet en drink je wél?

Zelf heb je vast wel eens gemerkt wat gezond eten met je kan doen. Drink je genoeg water en eet je genoeg groente, fruit, vis, noten en peulvruchten, dan krijg je meer energie en zit je beter in je vel. Gezond eten is vanzelfsprekend ook het beste voor de ontwikkeling van je kindje. De organen, botten, spieren en bloedsomloop zijn in ontwikkeling en dat proces vraagt om energie en bouwstoffen. Omdat bijvoorbeeld de organen al in het prille begin van je zwangerschap worden aangelegd, is het belangrijk om ook vóór je zwangerschap al verantwoord te eten. Ook kan gezond en regelmatig eten bijdragen aan een betere vruchtbaarheid.

Een zwangerschap kost extra energie waardoor je misschien wat meer eetlust hebt. Tijdens je zwangerschap heb je ongeveer 15% meer energie nodig. Zorg er voor dat wat je eet veel goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen bevat. Foliumzuur, vitamine D, calcium, ijzer en gezonde vetzuren zijn bijvoorbeeld heel belangrijk.

Voedingssupplementen

  • Foliumzuur: foliumzuur krijg je normaal voldoende binnen via volkorenproducten, groene groenten, zuivel en vlees. Maar tijdens je zwangerschap heb je er behoorlijk wat extra van nodig. Het verkleint het risico op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje en een hazenlip. Een foliumzuurtablet of een multivitamine met foliumzuur wordt daarom aanbevolen vanaf 4 weken voor tot 8 weken na conceptie. Meer weten? Lees dan dit artikel over foliumzuur op Mama is Alles.
  • Vitamine D: vitamine D is belangrijk voor de vorming van de botten. Het zorgt ervoor dat je lichaam calcium makkelijker opneemt uit je voeding. Calcium is weer noodzakelijk voor de botopbouw van je kindje. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het nemen van voldoende vitamine D de kans op zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes verkleint. Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht en ook via vette vis, vlees en eieren krijg je het binnen. Vanwege de verhoogde behoefte wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap iedere dag een supplement van 10 microgram vitamine D te gebruiken.

Gezond en gevarieerd eten

De overige belangrijke voedingsstoffen krijg je binnen voor en tijdens je zwangerschap door gevarieerd en gezond te eten. Eet veel verschillende soorten groente en fruit, eet regelmatig vis, volkoren producten, niet te veel verzadigde vetten, voldoende onverzadigde vetten, ongebrande noten en zaden en peulvruchten zoals bonen, peultjes en erwten. Drink ook iedere dag voldoende water.

  • Calcium: voldoende calcium haalt je lichaam uit zuivelproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.
  • IJzer: ijzer zit in volkorenbrood, noten, aardappelen, peulvruchten, groente en fruit. Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam het ijzer beter uit je voeding kan opnemen. Zorg er dus ook voor dat je dit voldoende binnen krijgt.
  • Gezonde vetzuren: de gezonde vetzuren omega 3 en omega 6 zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van je baby. Deze vetzuren krijg je vooral binnen via vette vis zoals zalm, makreel en haring. Maar ook walnoten, pompoenpitten en lijnzaad(olie) bevatten deze goede vetten. Weet je niet zeker of je deze voedingsmiddelen voldoende eet? Vraag je verloskundige om advies.

Drinken

Vocht is het transportmiddel van voedings- en afvalstoffen in je lichaam. Voldoende water drinken helpt je om afvalstoffen kwijt te raken. Drink dus voldoende water, kruidenthee zonder suiker en bij voorkeur suikervrije dranken.