De Wereld van Hero Babyvoeding
Header Eerste hapjes wat te doen als je kindje slecht eet

Wat te doen als je kind slecht eet

De broccoli ligt op de grond voor het is aangeraakt, de courgette plakt tegen de muren, alleen je tomatensoep is goedgekeurd... als vingerverf dan. Wat te doen als je dreumes of peuter niks lust en alles als munitie tegen je gebruikt? Deze tips helpen je uit de brand.

Hou vol
De smaak van je kleine is volop in ontwikkeling. Kinderen moeten vaak meerdere keren proeven om een smaak te kunnen waarderen. Als bloemkool nu niet je kind’s lievelings is, hoeft dat niet te betekenen dat de groente voor altijd afgeschreven is. Blijf het alsnog regelmatig op tafel zetten. Je kunt ‘m ook eens anders bereiden. Is je tegenstribbelaar gek op pasta? Doe eens gek en maak dan bijvoorbeeld bloemkool met macaroni uit de oven. Wie weet heb je een blijvertje te pakken.

Rauw is al gauw goed
Lang niet alle kinderen worden wild van gekookte groente. Heb je ze wel eens rauw op tafel gezet? Dat pakt vaak een stuk gezelliger uit. Geef bijvoorbeeld ook tijdens het koken alvast een paar gehalveerde snoeptomaatjes of wat schijfjes komkommer voor de leuk (en voor de vitamientjes).

Schep niet te veel op 
Eten moet leuk zijn voor kinderen, dat staat voorop. Is het dat niet, dan gaan ze moeilijk doen. Schep daarom niet te veel in een keer op, dat kan je kind ontmoedigen. Een hele berg eten moeten eten is voor een kind niet de beste motivatie.

Bord hoeft niet leeg
Lust je kind het eten echt niet? Dwing het dan ook niet om het bord leeg te eten. Jij bepaalt wat de pot schaft, maar je kind bepaalt hoeveel het eet. Laat je kleine eter wel altijd minstens een hapje proeven, je weet maar nooit. Misschien word je wel verrast!

Betrek je kind bij het koken
Geef je dreumes of peuter het idee dat jullie samen koken, en dat zijn of haar taak net zo belangrijk is als de jouwe. Even in de pan laten roeren, de paprika stukjes op tafel laten zetten; als het eten een leuke bezigheid wordt die je samen doet is je kleine ook meer geneigd om mee te doen.

Laat het los
Na maanden tevergeefs feestjes van groenteschotels te hebben voorgeschoteld, begin je je wel een beetje druk te maken. Je vraagt je waarschijnlijk af of je peuter wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Gelukkig hoef je je daar niet al te druk over te maken. Kinderen tussen de één en vier hebben lang niet zo veel eten nodig als baby’s. Het eerste jaar kwam je baby zo’n zeven kilo aan, maar peuters hoeven maar twee kilootjes per jaar aan te komen. Ze zijn daarom vooral in de weer met belangrijkere dingen, zoals de binnenkant van jouw tas inspecteren en treinsporen aanleggen door de woonkamer. Natuurlijk kun je altijd je arts contacten als je je toch je twijfels hebt.