Zindelijkheid: een stappenplan
Zindelijkheidstraining hoeft niet moeilijk te zijn, je moet alleen weten hoe je het aanpakt. Maak er vooral met je kind wat leuks van, dan kan je straks ook samen trots zijn op het eindresultaat.
Wanneer beginnen met zindelijkheidstraining?
Na 18 maanden kan je kind zijn blaas en darmen controleren, daarvóór heeft het dus weinig zin om te beginnen. Meestal verloopt de zindelijkheid stapsgewijs: eerst overdag, en na drie jaar houden ze het ook 's nachts droog. Meisjes worden doorgaans eerder zindelijk dan jongens. Handig om te weten: vóór het vierde jaar moeten alle kinderen zindelijk zijn. Het is namelijk verplicht om je kind zindelijk naar de basisschool te laten gaan. Lees ons stappenplan >
Let op je kind
Kleine hints verklappen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining. Geeft het zelf aan dat het moet plassen, of zegt het dat het gaat poepen? Dan kan je gerust beginnen.
Maak het leuk
Haal een mooi potje in huis en laat je kind er stickers op plakken, bedenk een plasliedje en laat je kind zelf onderbroeken uitkiezen in de winkel. Laat zien hoe de grote wc werkt, hoe je wc-papier pakt en doortrekt.
Broek uit
Laat je kind rondlopen zonder luier. Op deze manier wordt het bewust van plassen en leert het dat het niet prettig is om met natte kleren rond te lopen. Je ukkie zal misschien wat schrikken als-ie ineens plas voelt lopen. Stel je kind gerust: plassen en poepen is niet eng en ook niet vies.
Het potje
Zorg ondertussen dat het potje centraal in de woonkamer staat. Je kind voelt natuurlijk nog niet op tijd aan wanneer-ie moet plassen, dus kan het ding maar beter binnen handbereik zijn. Als je denkt dat je kind moet plassen, bijvoorbeeld na een flinke beker water, zet het dan op het potje. Dit onderdeel vergt veel geduld, want de eerste keren zal er weinig gebeuren. En de kans is ook groot dat je kind niet altijd op het potje wíl zitten. Forceer niets, blijf proberen.
Vier feest!
Zing, juich, maak een dansje: niets is te weinig als de eerste druppels in het potje vallen. Zo snapt je kind wat de bedoeling is. Nu gaat het kwartje vallen. Je kan hier ook een beloningssysteem inzetten. Voor ieder plasje een sticker plakken, bijvoorbeeld.
Volhouden
En nu is het een kwestie van consequent blijven en volhouden. Vraag steeds of je kind moet plassen, zet het potje in de buurt nadat je kind heeft gedronken en neem het serieus als-ie aangeeft dat-ie moet -ook als je net de deur uit wilt gaan.
Grote wc
Zet het potje eerst in de buurt van het toilet en laat daarna je kind op de grote wc zitten. Een brilverkleiner en een krukje maken het wat minder spannend.
Ongelukjes
Natuurlijk gaat het soms wel eens mis, dit hoort erbij. Maak er dus geen probleem van en word vooral niet boos: je kind vindt het waarschijnlijk al vervelend genoeg. Leg wel uit dat plassen op de wc moet en trek je dreumes weer schone kleren aan.
De nachten
Merk je 's ochtends steeds dat de luiers na een hele nacht nog droog zijn? Probeer dan eens 's nachts je kind zonder luier te laten slapen. Voor de zekerheid kan je een speciale molton onder het hoeslaken leggen, die het matras beschermt tegen ongelukjes.