De Wereld van Hero Babyvoeding
Krampjes

Zo herken je krampjes

Als je mini-me huilt, vraag je je natuurlijk af wat er aan de hand is en wat je kan doen om je kleine te troosten. Het antwoord is meestal een van de volgende drie dingen: je uk heeft een poepluier, heeft honger of is moe, maar het kan soms ook een strikvraag zijn. Krampjes vallen onder de tweede categorie. Deze verschrikkelijke monsters (want ja, dat zijn ze echt!) zijn pijnlijk voor je kleine uk. Geen wonder dat-ie zo hard en ontroostbaar aan het huilen is dus. Krampjes bij je baby zijn soms lastig te herkennen, met deze tips kom je er hopelijk uit.

Je kan waarschijnlijk spreken van krampjes als je baby na het voeden:

  • Hard, lang en ontroostbaar huilt
  • Met de beentjes trapt
  • De beentjes optrekt of helemaal uitstrekt
  • Een hard buikje heeft

Wanneer worden de krampjes bij je baby minder?

Oke, als je denkt dat je baby krampjes heeft wil je natuurlijk weten wanneer het minder wordt. Want die krampjes zijn pijnlijk voor je kleine. Waarom ze zo pijnlijk zijn? Omdat de darmen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Er blijft dan lucht vastzitten en dat doet zeer. Krampjes zijn meestal op z’n hevigst bij zo’n 6-7 weken en worden daarna gelukkig weer wat minder. Ze verdwijnen meestal vanzelf na 3 tot 4 maanden.

To the rescue - wat te doen bij krampjes

Gelukkig kun je wel een paar dingen doen tegen krampjes. Je wilt voorkomen dat je baby veel lucht binnenkrijgt want vastzittende lucht zorgt voor darmkrampjes. Dus ervoor zorgen dat er minder lucht in de darmen van je baby zit staat gelijk aan minder last van krampjes. Let daarom op deze punten.

  • Heb je het idee dat je baby reageert op iets dat jij gegeten hebt, laat dat dan een tijdje weg uit je menu en kijk of de krampjes minder worden. Misschien is het ui, paprika, prei of noem maar op. Doe dit trouwens niet teveel op eigen houtje. Als je teveel voedingsmiddelen weglaat uit je voeding, kun je tekorten krijgen. Dat wil je natuurlijk ook niet! Overleg dit daarom altijd eerst even met je consultatiebureau of lactatiekundige.

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je uk lucht binnenkrijgt. Dus helaas, je krijgt hoe dan ook in meer of mindere mate te maken met krampjes. Heeft je baby nu last van krampjes? Dit kan helpen tijdens een pijnaanval:

  • Draag je baby met het buikje op je arm.
  • Leg een warm kruikje op de buik.
  • Een warm badje kan ook wonderen doen.
  • Wrijf over het buikje. Masseer het met de klok mee.
  • Fiets met de beentjes. Nooit gedacht dat dat nog ergens goed voor was...
  • Pauzeer tijdens de voeding regelmatig, zodat je baby ook tussendoor kan boeren
  • Zorg voor een goed drinktempo, van zo’n 15 tot 20 minuten. Stop als je baby genoeg heeft gedronken.
  • Zorg voor een goede hap, zo krijgt je kleine minder lucht binnen.

Het gaat over, geef het tijd

Het lichaam van jouw kleine is gewoon nog niet helemaal af wanneer-ie geboren is, de darmen hebben echt die paar maanden nog nodig om zich te ontwikkelen. Het is een kwestie van uitzitten tot de darmkrampen over zijn. Dus, knuffel veel met je uk en laat weten dat je er bent. De pijn en het ontroostbare huilen door de krampjes gaat echt over, ook al voelt het nu niet zo. Houd vol!

Meer weten over babykwaaltjes?

Diarree, koemelkallergie, luieruitslag, het zijn maar een paar van de vervelende kwaaltjes waar je baby last van kan hebben. Soms is het moeilijk om precies te bepalen waardoor je kleine zich niet lekker voelt. Daarom hebben we de meest voorkomende kwaaltjes voor je op een rij gezet, met de symptomen waaraan je ze kunt herkennen en natuurlijk ook wat tips waarmee je je kleine kunt helpen. Hopelijk voelt je baby zich snel weer beter.