De Wereld van Hero Babyvoeding
sociale vaardigheden kinderen

Zo krijgt je baby sneller sociale vaardigheden

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van sociale skills bij baby’s. Ze moeten leren delen, samen spelen en op hun beurt wachten. Ook wil je natuurlijk dat je bebe zich comfortabel gaat voelen in sociale situaties en emotioneel groeit. Met deze tips van de expert stimuleer je de sociale ontwikkeling van je baby het beste.

“Sociale vaardigheden stimuleren doe je bijna vanzelf, al vanaf de geboorte. Je baby leert al snel wat het contact tussen jullie betekent. Jouw stem is niet alleen geruststellend (die was immers tijdens de zwangerschap al alom aanwezig), maar ook leert je baby veel over de toon waarop je praat”, zegt Marije Magito. Ze is directeur van Stichting het Jonge Kind Centrum, dat de ontwikkeling van het jonge kind actief bevordert.

Sociale vaardigheden aanleren

Jouw sociale vaardigheden beïnvloeden die van je baby. Al in een vroeg stadium zijn baby’s bezig met het herkennen van die vaardigheden. Die informatie wordt allemaal in het brein van je baby opgeslagen tot het moment dat hij/zij er daadwerkelijk zelf mee aan de slag kan.

“Praat je zacht en in een rustig tempo, dan geeft dat je baby een ander signaal dan wanneer je gehaast bent. Baby’s voelen haarfijn stemmingswisselingen en sfeer aan. Je bent dus zelf het voorbeeld van sociaal gedrag. Als jouw kind jou nooit aan een ander hoort vragen hoe het gaat dan krijgt je kind dat niet mee. Grote kans dat dat dan dus ook niet als vanzelfsprekend geleerd wordt. En omgekeerd: als jouw kind merkt dat jij het fijn vindt om samen met anderen iets te ondernemen zal jouw kind dat ook snel als een positieve waarde zien”, legt Magito uit.

“Je baby leert sociale vaardigheden, en vooral het imiteren en spiegelen van jouw gedrag, dus al voor ze überhaupt een taal leren.”

Goed voorbeeld geven

Het is dus belangrijk om het goede voorbeeld te geven aan je baby. Hij of zij zal jouw gedrag herkennen en spiegelen. Magito geeft een voorbeeld: “Als jij lacht naar je kind (aardig doen) zal je kind op enig moment gaan terug lachen (spiegelen). Op jouw beurt word jij daar dan weer blij van, wat je kind weer stimuleert om de volgende keer weer naar je te lachen. Dat geeft jou en je kind een goed gevoel.”

Begin zo vroeg mogelijk

Je baby leert sociale vaardigheden, en vooral het imiteren en spiegelen van jouw gedrag, dus al voor ze überhaupt een taal leren. Dat aanleren van sociaal gedrag gebeurt gewoon gedurende de dag, tijdens alle dingen die kinderen meemaken. Je baby leert niet alleen van jou, maar ook van andere kinderen, baby’s en belangrijke volwassen vertrouwenspersonen zoals opa, oma en de pedagogisch medewerkers op het kinderdagverblijf.

Hoe sociaal je baby nu al is

Magito: “Je baby van 8 maanden heeft al heel wat sociale vaardigheden. Zo kan een baby op deze leeftijd, zo ongeveer:

  • Met interesse naar andere kinderen kijken.
  • Bij een aankijk-spelletje met een volwassene zijn of haar gezichtsuitdrukking (proberen te)  imiteren (tong uitsteken, mond wijd open doen).
  • Plezier hebben in aanraakspelletjes zoals bijvoorbeeld ‘Komt een muisje aangelopen’ en enthousiast reageren door te lachen of met de voetjes te trappelen.
  • Reageren als zijn/haar naam genoemd wordt en reageren als je iets tegen hem/haar zegt.
  • Verschillend reageren op bekende en onbekende mensen.
  • Eenkennigheid ontwikkelen.
  • Het spelletje ‘geven en nemen’ doen.
  • Een voorwerp aan een ander laten zien.
  • De eerste gebaren maken, zoals zwaaien.
  • Steeds beter hun motoriek beheersen. Dit betekent dat zij door middel van gebaren duidelijk kunnen maken aan een ander wat ze willen of wat er is.

Gebruik gebarentaal

Ten slotte geeft Magito nog een bonustip: gebruik gebarentaal. “Als er iets is waarvan je zou kunnen zeggen dat absoluut een positieve uitwerking heeft op, onder andere, het sociale gedrag van baby’s is het gebruiken van gebarentaal.” De eerste gebaren kan een baby maken als ze 8 a 9 maanden oud zijn. Stel je voor hoe fijn het voor jou en je baby is als ze/hij kan laten zien wat er scheelt (moe, honger, dorst) en jij daar adequaat op kan reageren. Zo kun je al met je spruit communiceren voordat ze/hij kan praten. Ook raakt je baby op die manier minder snel gefrustreerd, waardoor meer ruimte ontstaat voor positief sociaal contact. En dat zorgt er weer voor dat baby’s het beste ontwikkelen.”

Met dank aan Marije Magito, directeur van Stichting Jonge Kind Centrum